TBS VOOR BRANDSTICHTING IN NATUURGEBIED
donderdag 14 maart 2019 Leeuwarden
 

Voor het veroorzaken van twee branden vlakbij de in het Drents Friese Wold bij Appelscha, is een een 27-jarige inwoner van Appelscha donderdag door de rechtbank ik Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van 232 dagen en tbs met voorwaarden, de ‘lichtere’ vorm van tbs. De door de Leeuwarder rechtbank opgelegde gevangenisstraf is gelijk aan de tijd die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht.

Stoornissen
De brandstichter moet zich klinisch laten behandelen. Hij heeft een verstandelijke beperking en bij hem zijn verschillende stoornissen geconstateerd, waaronder depressiviteit en een posttraumatische stressstoornis. Door het wegschieten van sigarettenpeukjes heeft de Appelschaster op 24 juli vorig jaar tijdens een kurkdroge periode twee branden veroorzaakt in het natuurgebied bij Appelscha.

Alertheid
De branden werden snel ontdekt en geblust. Dat was volgens de rechtbank vooral te wijten aan toeval en de alertheid van degenen die de branden ontdekten. De brandhaarden hadden zich volgens de rechtbank uit kunnen breiden naar twee zorginstellingen in de buurt.