UITVAARTVERZEKERING: WEL OF NIET NOODZAKELIJK?
maandag 14 januari 2019 Leeuwarden
 

Een uitvaart kost tegenwoordig al snel 8000 euro. Als je weinig spaargeld hebt, kan het daarom lonen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarmee zorg je ervoor dat je nabestaanden worden ontzien. Zij hoeven de uitvaart dan niet zelf te regelen en te bekostigen.

Bovendien is een uitvaartverzekering vaak voordeliger dan geld apart te zetten op een spaarrekening. Zeker als de verzekering op jonge leeftijd wordt afgesloten. Kijk hiervoor op Uitvaartverzekering.nl.

Hieronder 3 nuttige tips voor het kiezen van een uitvaartverzekering.

1. Maak een inschatting van de kosten
Voordat je uitvaartverzekeringen en verzekeraars met elkaar gaat vergelijken, is het zinnig om een inschatting te maken van de kosten voor je eigen uitvaart. Dit kun je eenvoudig doen door een checklist te maken. Gebruik daarvoor de uitvaartkosten berekentool op Uitvaartverzekering.nl.

2. Kies een polis die bij je past
Het is belangrijk om na te gaan welke verschillende soorten uitvaartverzekeringen er zijn en te bepalen wat bij je past. Bij de meeste verzekeraars kies je uit één van de volgende type verzekeringen:

  • Kapitaal
  • Natura
  • Combinatie

Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden na het overlijden van de een verzekerde een geldbedrag uitgekeerd van de verzekeraar. Dit geld mogen zij volledig naar eigen wens invullen, bijvoorbeeld om de uitvaartverzorger te betalen of een familiediner te organiseren.

Een naturaverzekering werkt anders. Bij deze verzekering is vooraf bepaald welke diensten en producten zijn verzekerd en tegen welke waarde. Hierbij kun je denken aan een bepaald soort kist, hoeveelheid bloemen en de catering. De verzekeraar vergoed deze diensten in natura. De nabestaanden hoeven zelf niets te betalen, tenzij zij extra’s willen die buiten de dekking van de polis vallen.

Een combinatieverzekering is mix tussen de kapitaalverzekering en naturaverzekering. Een bepaald deel wordt uitgekeerd als geldbedrag, een ander deel wordt in natura vergoed.

3. Maak de uitvaartverzekering waardevast
Door de uitvaartverzekering waardevast te maken zorg je er voor dat deze bij overlijden nog steeds voldoende dekt om de uitvaart te bekostigen. Na 30, 40 of 50 jaar zijn de kosten van een uitvaart namelijk niet meer hetzelfde als nu.

Veel uitvaartverzekeraars bieden je daarom de optie om je polis te indexeren. Ieder jaar wordt dan gekeken of de verzekering nog toereikend is. Indien nodig wordt de waarde van de verzekering verhoogd. Houd er wel rekening mee dat de premie dan ook meestijgt.

Naast indexatie zijn er nog andere manieren op de verzekering waardevast te maken. Meer informatie over uitvaartverzekeringen vind je ook op Nibud.nl.

 

Een uitvaartverzekering afsluiten, is vaak voordeliger dan sparen