WERKSTRAF VOOR HELING 1900 PAKJES SIGARETTEN
dinsdag 02 december 2014 Leeuwarden
 

Twee Amsterdammers (44 en 54 jaar) zijn dinsdag wegens heling van een partij gestolen sigaretten door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen van 150 uur. De sigaretten, 1900 pakjes met een waarde van 10.000 euro, waren afkomstig van een inbraak in een tankstation aan de Opper Haudmare bij Wijnjewoude, op 26 juli vorig jaar. Omdat er vaker werd ingebroken in het tankstation had de politie in een van de sigarettenpakjes een zogeheten tracer -of volgbaken- gestopt.

Na de inbraak leidde de tracer de politie naar de Jordaan in Amsterdam, waar de 54-jarige een tabakszaak heeft. De sigaretten stonden bij hem in de zaak, verpakt in twee postzakken. Beide mannen ontkenden iets met de inbraak te maken te hebben. De 44-jarige zei dat hij de sigaretten van een vage kennis had gekocht. Tegen de andere verdachte had hij gezegd dat het om 'een faillissementspartijtje' ging.

Beide mannen beweerden dat ze niet wisten dat de sigaretten gestolen waren. De rechtbank vond dat er te weinig bewijs was om de Amsterdammers aan de inbraak in het tankstation te linken. De officier van justitie had bovenop de werkstraf van 150 uur een voorwaardelijke celstraf van een maand geƫist. Omdat de verdachten nauwelijks een strafblad hadden en omdat ze hun leven op orde hebben zag de rechtbank niet de noodzaak van een voorwaardelijke straf.