€GASWINST VOOR SIONSBERG OF GEMAAL'
donderdag 12 januari 2012 Dokkum
 

De gemeenteraadsleden weten zich wel raad met de opbrengsten die komen uit de toekomstige gaswinning bij het buurtschap Tibma in Dongeradeel. Dat bleek woensdagavond tijdens een gezamenlijke raadscommissie in de gemeente Dongeradeel. Waar de Friese Statenleden zich uitspraken om de opbrengsten uit te geven aan een nieuw Thialf of een glasvezelnet, zoeken de raadsleden het dichterbij huis. Ze zien de bijvoorbeeld liever dat het geld wordt ingezet voor het behoud van ziekenhuis de Sionsberg voor de regio of aan een nieuw gemaal bij Lauwersoog. De laatste optie werd ook door Statenleden al genoemd.

Er is voor ruim vier miljard m3 aardgas gevonden in de grond bij Ee. Tussen augustus en oktober 2011 boorde de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) de put welke een diepte heeft van ongeveer 3900 meter. De vondst is de grootste gasvondst op land voor de NAM sinds 1995 en is 4 keer zo groot als in eerste instantie werd verwacht. De daadwerkelijke aanvang van gasproductie staat gepland voor de zomer van 2012. De boring werd uitgevoerd met een moderne boortoren vanaf een nieuwe locatie gelegen aan de Tibsterwei in Ee. Het nieuwe gasveld, Metslawier-zuid, werd aangeboord op een diepte van 3932 meter en ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar NAM al uit produceert.

Tijdens de commissie werd over het onderwerp al druk getwitterd: “Veel suggesties voor aardgasgelden; o.a. gemaal bij Lauwersoog. Ook geld voor Sionsberg?”, aldus Jouke Douwe de Vries (CDA). Lolke Folkertsma (FNP) twitterde: “tiid fan stipe troch NAM oan fytspaden is te min, no ynsette op Gemaal Lauwerseach”. Voor de meeste partijen gold in ieder geval dat ‘de gemeente zoet houden met een fietspad’ van veel te kleine orde is. Wethouder Pytsje de Graaf (FNP) van de gemeente Dongeradeel gaf tijdens de commissie aan om samen met gedeputeerde Sietske Poepjes naar Den Haag te willen. Het geld kan volgens haar goed terecht komen in het Waddenfonds of de Agenda Netwerk Noordoost (ANNO). Zowel de raadsleden als de wethouder willen in het Noorden samenwerken om een flinke bijdrage uit de gasbellen in het Noorden.