LERAAR WAS TE CLOSE MET SCHOLIERE
dinsdag 03 november 2009 Leeuwarden
 

Een oud-docent van het Gomarus College in Drachten is in 2006 en 2007 over de schreef gegaan in de omgang met een van de leerlingen van de scholengemeenschap. De man heeft ontuchtige handelingen gepleegd bij het toen vijftienjarige meisje. Juridisch gezien is er volgens de officier van justitie sprake geweest van aanranding, zo bleek dinsdag tijdens de behandeling van de rechtszaak bij de Leeuwarder rechtbank. Nadat de zaak aan het licht was gekomen werd de man, een 25-jarige inwoner van Bedum, ontslagen.

De Bedumer was leraar in opleiding bij het Gomarus College. Hij doceerde gymnastiek, godsdienst en biologie. De docent was populair onder de leerlingen, hij was vlot in de omgang en zijn deur stond altijd open. Zijn collega's hadden hem al een paar keer gewaarschuwd dat hij te amicaal met de schoolkinderen was. Het slachtoffer -het meisje zat niet bij hem in de klas- was hem op een gegeven moment opgevallen. Hij vond het een bijzonder meisje, zo verklaarde hij. De twee kwamen met elkaar in contact toen een vriendinnetje van het meisje een paar keer vanwege lichamelijke problemen door een ambulance van school werd gehaald.

De leraar ving het meisje op, dat op dat moment extra kwetsbaar was. Hoewel de school strikte regels heeft voor de docenten wat betreft het omgaan met de leerlingen -alleen in openbare ruimtes en geen priv├ęcontacten- gingen de verdachte en de scholiere steeds inniger met elkaar om. Zonder dat het meisje het wist had de verdachte haar MSN-adres te pakken gekregen. Zelf zei hij dat van plan was om een grap uit te halen. In plaats daarvan voerde hij seksueel getinte chatgesprekken met haar. 'Er zat een stijgende lijn in', constateerde een van de rechters, doelend op het karakter van de contacten.

Van omhelzen en knuffelen in het begin, kwam het van de kant van de docent op een gegeven moment tot seksueel getinte handelingen. Dat was in 2007 tijdens een ontmoeting in een parkje bij de school. Het meisje was toen vijftien jaar oud. Op de vraag waarom hij zover was gegaan, antwoordde de man dat hij vermoedde dat het 'de spanning en de aantrekkingskracht' was geweest. Hij heeft er wel aan gedacht om er met zijn collega's over te praten, maar hij durfde de stap nooit te zetten.

Het meisje kampt nog steeds met de nawee├źn van het misbruik. Ze heeft het twee jaar weggestopt, maar ze kon het niet langer voor zichzelf houden. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen verdriet en schuldgevoelens. 'Iedereen vond het zo'n leuke leraar', schreef ze in haar slachtofferverklaring. Ze had heel veel moeite met de roddels op de school. De leraar had volgens de officier van justitie de wijste had moeten zijn; als meerderjarige was hij verantwoordelijk voor een leerling die aan zijn zorg was toevertrouwd. 'Hij had moeten zeggen: hier stopt het', aldus de officier.

Zij hield er rekening mee dat de man zijn baan is kwijtgeraakt en, omdat hij geen verklaring van goed gedrag kan krijgen, nergens in het onderwijs aan de slag kan. Ook het gegeven dat de Bedumer de verantwoordelijkheid voor wat er is voorgevallen op zich neemt, liet de officier meewegen bij het bepalen van de hoogte van de strafeis. Dat werd een werkstraf van 160 uur en drie maanden cel voorwaardelijk. Verder vindt de officier dat de man de door het slachtoffer ingediende schadeclaim, ruim 800 euro, moet betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.