RADELOZE TWIJZELER KLOM OP POLITIEAUTO
vrijdag 11 september 2009 Leeuwarden
 

Tot twee keer toe klom een toenmalige inwoner van Twijzel (37) in de Leeuwarder binnenstad op het dak van een politieauto. Dat was niet voor de lol en ook niet uit baldadigheid, vertelde de man vrijdag aan de politierechter. Hij werd volgens eigen zeggen geterroriseerd in zijn woning in Twijzel. Het woningbedrijf deed niets met zijn hulpkreten. Datzelfde gold voor de politie, waar men volgens hem zijn aangiftes niet wilde opnemen.

De man heeft inmiddels geen vast woonadres meer. Omdat het woningbedrijf hem niet wilde helpen, was hij gestopt met het overmaken van de huur. Hij zei dat hij niet werd geaccepteerd door de buurt. Hij werd getreiterd door buren en jongeren, er werd van alles bij hem door de ramen gegooid. Ook waren er problemen met de belastingdienst, waardoor er volledig beslag werd gelegd op zijn uitkering.

Hij was geld- en dakloos en naar eigen zeggen radeloos toen hij op 29 juni voor de eerste keer op de Willemskade op het dak van een politieauto ging staan. Hij redeneerde dat hij zo in elk geval op kosten van de Staat in een cel zou kunnen overnachten. Dat gebeurde ook, maar het gratis verblijf bleef beperkt tot één nacht. Toen de man op 2 juli weer op een surveillancewagen stond te dansen kreeg hij voor 42 dagen onderdak.

De man zei dat hij inmiddels wel weer een uitkering heeft. De rechter veroordeelde hem tot een gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest, plus nog eens 28 dagen voorwaardelijk. De schade aan de politiewagens moet ook betaald worden. De bedragen liegen er niet om: de ex-Twijzeler moet respectievelijk € 3518 en € 3774 betalen voor de door hem aangerichte beschadigingen.