Account
Logo
Zoeken
10.1 °C
Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin
© WâldNet

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

ma 18 maart 2024, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Een politieagent kreeg een kopstoot van een 53-jarige man uit Dokkum toen hij hem in november 2023 bij het huis van zijn moeder kwam ophalen. De dag ervoor had hij zijn vriendin bedreigd met de dood. Ook had hij aangegeven haar huis in brand te willen steken.

De politie was gelijk in actie gekomen om de man op te halen. Hij had namelijk in het verleden daadwerkelijk een molotovcocktail in het huis van de vriendin gegooid.

Dronkemanspraat

Tijdens een pro-forma zitting op de rechtbank in Leeuwarden liet de man weten dat vanuit onmacht ruzie had gekregen met zijn vriendin. "Het was meer dronkemanspraat en ik heb er ontzettend veel spijt van." Sinds 20 november zit hij vast.

Halve kopstoot

De agent zou volgens de verdachte zijn middenhandsbeentje niet gebroken hebben door zijn kopstoot. Hij zou de man eerder een 'halve kopstoot' hebben gegeven waarna de agent hem sloeg waarbij hij zijn middenhandsbeentje zou hebben gebroken.

Het werd ook duidelijk dat de Dokkumer, die momenteel vastzit in Veenhuizen, pertinent niet naar het Pieter Baancentrum wilde voor een onderzoek. "Ik sta met de rug tegen muur aan en ik trek dat niet." Hij zit niet lekker in zijn vel en hij liet weten dat hij wel wilde meewerken aan een psychologisch onderzoek.

Lang

Advocaat Evert Kuiters verzocht de meervoudige kamer om de voorlopige hechtenis te schorsen. "Het gaat allemaal wel heel lang duren". Zijn cliënt zat al maanden vast volgens Kuiters was het aanvankelijke gevaar niet meer aanwezig. De verdachte en zijn vriendin zouden een mediation gaan doen waarbij de man leert om te gaan met stress.

De meervoudige kamer besloot uiteindelijk dat de man vanaf dinsdag zijn strafproces in vrijheid kan afwachten. De officier van justitie en de rechters gingen akkoord dat er maar één psychologisch rapport komt. Dit betekent ook dat de verdachte geen TBS opgelegd kan krijgen.

De verdachte moet zich de komende tijd wel netjes gedragen en meewerken aan alle onderzoeken. Ook moet hij gehoor geven aan alle oproepen van justitie en politie. "Als u niet meewerkt of beschikbaar stelt dan wordt u alsnog opgehaald. Dit is een kans voor u." aldus de rechtbank.

Tijdens het strafproces zal ook duidelijk worden wat zijn uiteindelijk straf is. Er ligt ook nog een voorwaardelijke celstraf van 200 dagen op tafel (TUL). De volgende zitting staat gepland op 31 mei.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Geslaagde 21e Kollumerkatloop

Geslaagde 21e Kollumerkatloop




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland