Account
Logo
Zoeken
4.7 °C
De zorgpremie stijgt wederom in 2023
© WâldNet

De zorgpremie stijgt wederom in 2023

zo 16 oktober 2022, 15.30 uur

DRACHTEN - Net als ieder jaar stijgen ook de zorgpremies voor 2023 weer. Althans, bij de eerste die haar premies bekend heeft gemaakt. Officieel hebben zorgverzekeraars tot 12 november 2022 om hun nieuwe premies bekend te maken. Dit is dan ook direct het moment dat veel mensen er voor kiezen om massaal over te stappen. Dit is overigens niet altijd alleen om de prijs, maar kan ook zijn omdat er wat zaken binnen het huidige pakket veranderen. Ook de eigen persoonlijke situatie kan je ertoe verplichten om te moeten overstappen. Kortom, belangrijk dus om hier goed naar te kijken. Om je een idee te geven wat jij kunt doen, hebben we een aantal tips voor je.

Kijk naar je huidige verzekeraar

Heb jij weinig tot geen zorg nodig, dan is het voor jou heel goed mogelijk om via de zorgvergelijker een andere zorgverzekering af te sluiten die goedkoper is dan je huidige. Maak jij wel regelmatig gebruik van de zorg, dan is het belangrijk goed te kijken wat je bij je huidige verzekeraar allemaal in het pakket hebt zitten. Zo kan het heel goed zijn dat je in je huidige basispakket meerdere behandeling voor bijvoorbeeld de fysio hebt zitten, dan je verzekeraar eigenlijk verplicht is. Op het moment dat je dan overstapt en dit niet meer hebt, kan het zomaar zijn dat je deze behandeling extra moet bijkopen, waardoor je onderaan de streep alsnog duurder uit bent.

Kijk naar het eigen risico

Iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Daarbij komt ook een verplicht eigen risico van 385 euro. Toch kun je de premie met enkele euro’s verlagen door te kiezen voor een verhoogd eigen risico. Nu is dit niet voor iedereen verstandig om te doen, aangezien je dan een groter deel van de zorgkosten eerst voor eigen rekening dient te nemen. Vooral wanneer je jong bent, niet rookt en nooit ergens last van hebt, kan dit een goede keuze zijn. Zo kan het verhogen naar het maximum van 885 euro tot wel 20 euro per maand schelen. Dus doe jij twee jaar geen beroep op je zorgverzekeraar, wat in veel gevallen helemaal niet vreemd is, heb je het alweer terugverdiend. Zeker iets om over na te denken dus.

Kijk naar de dekking

Het kan heel goed zijn dat je huidige verzekeraar bepaalde aanvullende verzekeringen aanpast. Extra belangrijk dus om ook wanneer je niet voornemens bent om over te stappen kritisch te kijken naar de nieuwe polis van jouw zorgverzekeraar. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je na een tandarts bezoekje geen 90 procent krijgt vergoed, maar slechts 75 procent omdat ze dit hebben aangepast.

Dit zijn vaak dingen waar je niet meteen naar kijkt, maar er wel voor kan zorgen dat het raadzaam is om eens verder te kijken. Dus ook wanneer je uiterst tevreden bent over je zorgverzekering en er eigenlijk nooit iets op aan te merken hebt, is het wel verstandig om ieder jaar je polis goed door te lezen en te kijken welke aanpassingen er dit jaar zijn gedaan. Het kan namelijk zijn dat er bepaalde zaken worden aangepast, die voor jou van groot belang zijn. Kom je hier dan te laat achter, dan moet je een jaar wachten voordat je alsnog kunt overstappen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!