Account
Logo
Zoeken
4.6 °C
Dokkumer (29) blijft ex stalken, ook na tussenkomst politie

Dokkumer (29) blijft ex stalken, ook na tussenkomst politie

ma 10 oktober 2022, 15.40 uur

LEEUWARDEN - Een 29-jarige Dokkumer begreep het vorig jaar niet helemaal toen zijn vriendin het uitmaakte. Ook de tussenkomst van de politie hielp niet. Hij bleef haar woning in Drachten maar bezoeken en sloop zelfs het huis in als ze er niet was.

De verdachte kon vanwege zijn werk zijn rechtszaak op de rechtbank van Leeuwarden maandag niet bijwonen. Hij werd bij verstek veroordeeld tot taakstraf van 150 uur. Als stevige stok achter de deur kreeg hij daarbij een voorwaardelijke celstraf van 2 maand met proeftijd van 3 jaar opgelegd. Ook moet hij 1000 euro smartengeld betalen en 140,99 euro omdat zijn ex een camera moest kopen om de Dokkumer in de gaten te houden.

De stalking vond plaats tussen 10 maart en 13 april 2021. De vrouw had een einde gemaakt aan de relatie en de man bleef haar maar bellen en sms'en. Bijna dagelijks hing hij rond bij de woning van de vrouw. Nadat de vrouw het nogmaals had uitgemaakt, bleef de man die nacht bij haar. Ze beleefde een vervelende nacht totdat hij rond 6 uur vertrok. Er was destijds sprake van een avondklok.

De Dokkumer kwam daarna bijna dagelijks langs. Hij bracht haar bloemen, belde aan, liep langs haar huis of gooide steentjes tegen de ruit. Vriendinnen van de vrouw zagen de man, evenals de buurvrouw. Als de wijkagent halverwege maart de man duidelijk maakte dat hij moest stoppen, ging hij de volgende dag gewoon door.

De vrouw moest een videodeurbel kopen zodat ze de man in de gaten kon houden. Wat ze aanvankelijk niet wist, was dat hij nog een sleutel van haar huis had. Hij is enkele keren binnen geweest terwijl ze er niet was. De politie vond later bewijs op zijn telefoon. Hij had foto's gemaakt. De vrouw trof op een zeker moment zijn boxershort en condooms op het nachtkastje aan. Bij de politie bekende hij vrijwel alles, behalve dat hij de onderbroek en condooms er had neergelegd.

"Je hebt stalking en stalking. Ik til er zwaar aan dat hij zonder toestemming van mevrouw de woning ingaat. Niet één keer maar vaker, rondneuzen, spullen doorzoeken en dingen vastleggen." aldus Officier van Justitie Sus Broekstra. Zij vond dat hij zijn ex-vriendin een groot onveiligheidsgevoel had bezorgd. Ze eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Ook eiste ze een contactverbod, puur voor de rust van het slachtoffer. De rechter ging hierin (contactverbod) niet mee.

Advocate Hilde Terpstra wist dat haar cliënt tot stalking overging omdat hij de verbreking van de relatie niet kon geloven in combinatie met werkloosheid. Ze betwijfelde het verhaal over het boxershort en condooms op de slaapkamer, vooral ook omdat het slachtoffer hierover verschillend had verklaard. Ook liet ze weten hoe haar cliënt zich voelde. "Hij schaamt zich enorm, het had niet moeten gebeuren. Hij begrijpt niet hoe hij dit in zijn hoofd had kunnen halen, dat hij dacht dat ze zou zeggen, 'kom maar weer bij me wonen.'"

Rechter Remco-Jan Maring vond - net als de advocaat - niet bewezen dat de man zijn boxershort en condooms in de slaapkamer had achtergelaten. Stalking was wel overduidelijk. "Ondanks de korte duur, is het wel enorm indringend geweest." Een gesprek met de politie had niets geholpen. "De volgende dag gaat hij voor het eerst de woning binnen en gaat hij verder dan hij eerder had gedaan...." De man stopte uiteindelijk met stalking na een gedragsaanwijzing.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân