31.1 °C
Foto: Geert Huisman |  Esther de Vries (GGD), Jelte (baisschool ’t Bynt Sumar) en wethouder Andries Bouwman

Op weg naar een Rookvrije Generatie in Tytsjerksteradiel

vr 04 maart 2022 15.09 uur

BURGUM - Vrijdag hebben GGD Fryslân, de gemeente, KEaRN Welzijn, kinderopvang, basisscholen en het voortgezet onderwijs in Tytsjerksteradiel de campagne "Op weg naar een Rookvrije Generatie" gelanceerd. Dat betekent dat kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel de kans krijgen om rookvrij op te groeien. En zo beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Campagne: 'Maak ons blij, iedereen rookvrij!'

Kinderen uit de gemeente Tytsjerksteradiel hebben meegewerkt aan video's (klik op link) waarin ze aangeven wat ze zelf van roken vinden. Ook zijn zij te zien op flyers die uitgedeeld worden aan ouders en posters die op verschillende locaties in de gemeente, zoals het consultatiebureau en scholen, komen te hangen.

Geen rookverbod maar bordjes

Ook de gemeente Tytsjerksteradiel denkt het goede voorbeeld te laten zien. Een rookverbod is nog een stap te ver maar de buitenomgeving van de gemeentelijke zwembaden en sporthallen zijn voorzien van bordjes en stoeptegels van Rookvrije Generatie. "Want: zien roken, doet roken!" aldus de gemeente.

Scholieren Tytsjerksteradiel actief betrokken

De scholieren van groep 6, 7, 8 en de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs gaan aan de slag met een vrijwillige schoolopdracht over een Rookvrije Generatie. Ze gaan een poster maken waarin ze omgevingen die ze graag rookvrij willen hebben tekenen met daarin: Waarom deze locatie rookvrij? Of ze maken een poster met een aantal voordelen van niet-roken. Op deze manier zijn de kinderen ook actief betrokken bij het thema. De beste poster krijgt een plekje op het gemeentehuis in Tytsjerksteradiel.

Rookvrije Generatie

De beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken ze toe naar een samenleving waar niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken en waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als iedereen samen het goede voorbeeld geeft; iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

FOTONIEUWS
      

 


Poll: Rookverbod buiten bij sporthallen en zwembaden. Goed plan?

 
 
 
Ja  
42.9%
 
 
 
Nee  
57.1%
14 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws