Account
Logo
Zoeken
3.2 °C
Dalton Dokkum 'is écht gericht op de leerling'
Antje de Boer op het leerplein van Dalton Dokkum

Dalton Dokkum 'is écht gericht op de leerling'

vr 11 februari 2022, 14.45 uur

DOKKUM - Ze is de job op 'de school met de prachtige onderwijsvorm' onbevangen ingegaan. Ruim een maand geleden begon Antje de Boer als directeur van Dalton Dokkum. Haar eerste indrukken zijn uitermate positief. "Een ieder is zeer betrokken bij de leerling. En dat is waar het allemaal ook om gaat, de leerling."

Een ieder is zowel het onderwijzend personeel als het onderwijsondersteunend personeel. Want dat wil De Boer benadrukken, dat het niet alleen draait om de medewerkers die voor de klas staan. Alle radertjes doen er evenveel toe, vindt ze. "Het is een team hier op school. Er is sprake van een hecht collectief."

Gewoon juf

De roots van Antje de Boer liggen in het Westerkwartier. Op onderwijsgebied was ze actief in Hoogeveen en in het zuidoosten van Friesland (Heerenveen en Joure). Voordat ze naar Dokkum kwam, was De Boer interim-directeur op samenwerkingsschool Plein Joure. Ze heeft met vele facetten van het onderwijs te maken gehad. "Ik ben ook ooit gewoon juf geweest."

Weten wat er speelt

De nieuwe directeur van Dalton Dokkum - 430 leerlingen en onderdeel van openbare scholengemeenschap Piter Jelles - vindt dat een leidinggevende moet weten wat er in de klas gebeurt. "Ik voel het zelf nog wat er zich in een lokaal afspeelt", grijpt Antje de Boer terug naar de periode dat ze Engels en geschiedenis doceerde. Daarna volgden - eerst in combinatie met het lesgeven - stappen naar onder meer het teamleider- en directeurschap.

Dat ze in het onderwijs terecht zou komen, was al heel vroeg duidelijk. "Ik was nog maar vier, ging naar de kleuterschool en zei toen: dit is het, ik word juf. Daar is nooit twijfel over geweest." De keuze om eind vorig jaar een gooi te doen naar het directeurschap van Dalton Dokkum was om een tweetal redenen een zeer bewuste. "Deze school heeft een omvang waarbij je als directeur nog binding hebt met de leerlingen."

Ook het onderwijsconcept van Dalton Dokkum was aanleiding om te solliciteren. "Dit is een school waar gepersonaliseerd leren al behoorlijk ver is ontwikkeld. Dat is belangrijk. Dalton Dokkum is écht gericht op de leerling." De school houdt de balans tussen lesstof en leerling goed in de gaten, zo ervoer De Boer al op haar allereerste werkdag. "Er werd meteen geanticipeerd op de gevolgen van de extra vrije week, die de leerlingen voor de kerstdagen hadden door corona. Dat viel mij écht op."

Voor wat de pandemieperikelen betreft, hoopt De Boer dat het - en het liefst uiteraard zo snel mogelijk - weer anders wordt. "De lesstof gaat goed door. Maar je schooltijd moet méér zijn dan alleen de lessen." Daarmee doelt ze op de interactie die onder andere feestjes, schoolkampen, excursies en andere uitjes met zich meebrengt. "Op het sociale vlak leer je hierbij van alles. Dat wordt allemaal zo gemist."

Dat het met de onderwijsaanpak van Dalton Dokkum wel snor zit, bewijst de animo voor de school. Door een flinke toename van het aantal leerlingen wacht er uitbreiding en nieuwbouw van de accommodatie aan de Parklaan. "Wij groeien uit onze voegen", glimlacht De Boer, die haar eerste maanden in Dokkum benut om de organisatie goed te leren kennen. "Het is nodig om te weten waarom dingen gaan zoals ze gaan. Je moet eerst begrijpen, voordat je begrepen wilt worden", zegt ze weloverwogen over het waarom van de oriëntatie.

Om toekomstige leerlingen en hun ouders/verzorgers kennis te laten maken, houdt Dalton Dokkum woensdag 16 februari een open dag (van 15.00 tot 20.15 uur, verspreid over een vijftal rondes).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten


regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval