12.7 °C

Foto: Geert Huisman

Ruim 1000 handtekeningen tegen woningbouw bij sterrenwacht

ma 24 januari 2022 17.43 uur

BURGUM - Een groot aantal mensen is begaan met het lot van de sterrenwacht aan de Menno van Coehoornweg in Burgum. Dat blijkt uit de online handtekeningen-actie. Ruim 1000 mensen sympathiseren.

De toekomst van het Observeum is somber omdat er mogelijk een woonwijk 'in de achtertuin' wordt gerealiseerd. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft haar oog op deze plek laten vallen aan de Kloosterlaan Noord.

Lichtvervuiling

Door de te verwachten lichtvervuiling (veroorzaakt door binnen- en buitenverlichting), luchtwervelingen (veroorzaakt door onder andere verwarming) en toegenomen verkeersbewegingen die bij woningbouw horen zal het Observeum ernstig gehinderd worden bij de uitvoering van haar publieke taken.

Oplossingen

De ontwikkeling van de woonwijk levert de gemeente en de eigenaar van de manege veel geld op en mogelijk zijn er nog oplossingen te bedenken. Het vrijwilligers en medewerkers van het Observeum zien het liefst geen woningen in de directe omgeving van het Observeum. Mogelijk zijn er anders nog oplossingen te bedenken waarbij het tonen van de sterrenhemel met telescopen goed, en ongehinderd mogelijk blijft.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws