Account
Logo
Zoeken
2 °C

© WâldNet

4 redenen waarom je een uitvaartverzekering zou moeten hebben

za 08 januari 2022 13.00 uur

DRACHTEN - De meeste mensen denken liever niet na over hun eigen dood, laat staan over de financiële afhandeling ervan. Toch is het belangrijk om dit klusje niet te lang uit te stellen. De kosten voor een uitvaart zijn namelijk hoog.

Een doorsnee uitvaart kost al snel 8.000 euro. Wie gaat dit betalen? Laat je het over aan je nabestaanden of kies je voor een uitvaartverzekering?

Check hier zelf of een uitvaartverzekering voor jou interessant kan zijn.

We noemen vier redenen die volgens ons de moeite waard zijn om er in elk geval een te overwegen.

1. Het is goedkoper dan sparen

Omdat je geen rente ontvangt op spaargeld, wint een uitvaartverzekering het al snel van sparen voor je eigen uitvaart. Het rendement ligt simpelweg hoger.

Uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl blijkt bijvoorbeeld dat een kapitaalverzekering je in totaal circa 5.000 tot 6.000 euro aan premie kost, terwijl je vanaf het moment van afsluiten, bent verzekerd voor 8.000 euro. Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar een geldbedrag uit aan je nabestaanden.

Tip: het afsluiten van een nieuwe verzekering is een stuk goedkoper op jonge leeftijd. De meeste Nederlanders sluiten er dan ook een af nadat ze zijn getrouwd of een eerste kindje krijgen.

Een uitvaartpolis afsluiten op je 35e, met een dekking van 9.000 euro kost zo’n 11 tot 15 euro per maand. Voor iemand van 30 is dat nog geen tientje per maand.

Hoe langer je wacht met het kiezen van een verzekering, hoe hoger de premie.

2. Je betaalt minder vermogensbelasting

Ook als je veel spaargeld of vermogen hebt, kan het slim zijn om voor een uitvaartverzekering kiezen. Over je spaargeld betaal je namelijk vermogensbelasting zodra je boven een bepaalde grens uitkomt. Het percentage belasting dat je dient te betalen ligt tussen de 1,82 en 5,53 procent.

Over de waarde van een uitvaartverzekering betaal je in het begin meestal helemaal geen vermogensbelasting. De uitvaartverzekeraar rekent namelijk met de fiscale waarde van de polis. Na het afsluiten van de verzekering is deze fiscale waarde nog niet zo hoog.

Er gaan heel wat jaren overheen voordat een verzekering een bepaalde waarde heeft opgebouwd. Je ontvangt dan een bericht van je verzekeraar dat je de waarde van de verzekering moet opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft dit dus niet zelf bij te houden.

3. Je zadelt je kinderen niet op met kosten

Het prettige van een uitvaartverzekering is dat de betaling van je eigen crematie of begrafenis is geregeld. Je hoeft je kinderen dus niet op te zadelen met de financiële afhandeling in een tijd waarin zij een dierbare hebben verloren. Dat is waarschijnlijk het laatste dat je wilt.

Het mooie aan een uitvaartverzekering is dat je hem waardevast kunt maken. Je blijft dan automatisch goed verzekerd, ook al stijgen de kosten van een uitvaart, bijvoorbeeld als gevolg van inflatie.

4. Het geeft jezelf rust en zekerheid

Toch is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet alleen bedoeld voor na je dood, maar ook voor je eigen gemoedstoestand.

Het hebben van een begrafenispolis geeft namelijk rust en zekerheid. Je weet dat alles rondom jouw uitvaart straks wordt geregeld en dat je dierbaren zich alleen hoeven te richten op de zaken die er toe doen, zoals emotionele verwerking.

Bij een uitvaartverzekering is het vaak dat je hem pas mist als het zover is.

Een tip tot slot:

Voordat je een crematie- of begrafenisverzekering aanvraagt, kan het slim zijn om (samen met je partner) je uitvaartwensen op papier te zetten. Vervolgens ga je kijken hoe je dit financieel mogelijk kunt maken. Dit geeft optimale zekerheid voor later.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....