22.7 °C

© Jochem Wiersma

'Al hele maand ongeregeldheden in Anjum'

vr 31 december 2021 09.53 uur

ANJUM - Al de hele maand zijn er volgens de gemeente Noardeast-Fryslân ongeregeldheden in het dorp Anjum. Zo hebben dorpsbewoners last van overlast van vuurwerk en carbidschieten. In de afgelopen nacht moest de Mobiele Eenheid ingezet worden om de orde te handhaven.

In de afgelopen maand kwamen er maar liefst 24 meldingen bij van overlast uit het dorp. Op de Mûnebuorren was het op 5 december al onrustig. Er werd toen op de hoek met de Pheifferbuorren afval in brand gezet. Een grote groep van 20 tot 30 mensen was hierbij aanwezig en stak vuurwerk af. Met brandbare vloeistof werd het vuur bovendien aangewakkerd. Ook op die dag keerde de groep zich verbaal tegen de politie met de boodschap dat de agenten beter konden vertrekken. "Er heerste een grimmige sfeer" aldus de gemeente Noardeast-Fryslân.

Olievaten op vuur

Op 22 december ging het opnieuw mis. Deze keer werd er carbid geschoten in het dorp. Ook toen verzamelde een grote groep mensen zich bij elkaar. Bij deze inzet van de politie is op die dag één aanhouding verricht. De dag erna werden 2 olievaten en een stapel autobanden op een vuur gegooid aan de Mûnebuorren. De straat en straatmeubilair raakten hierdoor beschadigd.

Uitdagen

De situatie liep rond de kerstdagen verder uit de hand nadat Dorpsbelangen Anjum een bericht op Facebook had gezet over de overlast in het dorp. Via dat bericht werd duidelijk dat er signalen waren om de politie naar Anjum te lokken en deze vervolgens te gaan uitdagen.

Bedreiging inwoner

Een inwoner van Anjum werd op 28 december bedreigd door jongeren uit het dorp. De inwoner had de jeugd aangesproken op hun gedrag. De man werd bedreigd met mishandeling en brandstichting bij zijn woning.

Versperring

Bij de gemeente en politie werd donderdag duidelijk dat er bij de jeugd in het dorp plannen waren om de toegangswegen van Anjum te gaan versperren met kerstbomen en hout. Op deze manier zou de politie het dorp niet kunnen bereiken, evenals hulpverleners.

Oproep voor feest in Anjum

In de loop van de dag werd bij de politie duidelijk dat het wel eens mis kon gaan in Anjum. Zo werd 's avonds (22 uur) in de voetbalkantine van VV Anjum een illegaal feestje gehouden waarbij zo'n 20 jongeren aanwezig waren. Deze informatie - afkomstig van de gemeente - is overigens niet volgens de voetbalclub pertinent juist. "Naast de kantine staat het jeugdhonk. Dat zal het waarschijnlijk zijn geweest...." zo laat het bestuur van VV Anjum deze site weten.

McDonald's

Verder was er sprake van een gerucht waarbij mensen werden opgeroepen om middernacht te verzamelen bij de McDonald's. Vanaf daar zou iedereen naar Anjum gaan vertrekken. De politie had deze informatie meegekregen en besloot rond 0.15 uur een verkeerscontrole tussen Dokkum en Anjum te houden. Al deze voertuigen waren onderweg naar Anjum.

De ME moest ook vorig jaar in de nacht van 30 op 31 december in actie komen in Anjum. Omdat er nu duidelijk sprake is van een 'ernstige verstoring' van de openbare orde, heeft burgemeester Johannes Kramer een noodverordening afgekondigd voor het dorp.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws