Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
Ongeval na gebruik drank en drugs - motorrijder alleen vervolgd voor gevaarlijk rijden
Foto: WâldNet

Ongeval na gebruik drank en drugs - motorrijder alleen vervolgd voor gevaarlijk rijden

do 16 december 2021, 12.40 uur

LEEUWARDEN - Een 44-jarige Drachtster die eind februari op de Zuiderhogeweg in zijn woonplaats met zijn motor onderuit was gegaan had in meerdere opzichten een engeltje op zijn schouder. Niet alleen was de man er zelf met relatief weinig kleerscheuren van af gekomen, qua strafrechtelijke afdoening mag hij zich waarschijnlijk ook in de handen knijpen.

Tien biertjes, xtc en cocaïne

De Drachtster moest donderdag voor de kantonrechter verschijnen wegens gevaarlijk rijgedrag. Maar hij had ook onder invloed gereden, voor hij op de motor was gestapt had hij acht tot tien biertjes op, hij had een xtc-pilletje geslikt en hij had twee lijntjes cocaïne gesnoven.

Ander vervolgingstraject

Toch lijkt het erop dat hij niet voor het rijden onder invloed wordt vervolgd. Drie weken na het ongeval kreeg hij zijn rijbewijs terug en hij heeft nooit weer iets van het CBR of Justitie gehoord, meldde hij. Ook rechter Klaas Bunk en de officier van justitie konden in hun bestanden niets vinden over een ander vervolgingstraject dan voor het gevaarlijke rijden.

“Verdomme mongool”

De Drachtster reed op 24 februari op zijn crossmotor, met een passagiere achterop, allebei zonder helm. Volgens omstanders reed de bestuurder veel te hard. Op de Zuiderhogeweg ging de motor onderuit. De passagiere lag roerloos op het wegdek, ze had een hoofdwond en moest per traumaheli naar het UMCG in Groningen overgebracht worden. Een omstander had de Drachtster nog toegesnauwd: “Verdomme mongool, dit krijg je ervan”.

Gestopt met drank en drugs

Donderdag bij de kantonrechter betitelde de man zijn rijstijl als “behoorlijk asociaal’. Waarom hij überhaupt was gaan rijden? Hij wist het zelf niet. “Ik snap niet hoe ik dit ooit heb kunnen doen. Ik wou dat ik het terug kon draaien”, zei hij. “U hebt ontzettende risico’s genomen, ik kan het niet anders zeggen”, reageerde de rechter. De Drachtster is gestopt met drank en drugs, de motor heeft hij verkocht.

Boete en rijontzegging

Destijds zat hij volgens zijn zeggen niet lekker in zijn vel. Hoe het zijn passagiere is vergaan wist hij niet, hij had haar niet meer gesproken. “Ik heb haar gemaild”, zei hij. Hij had zelf gedacht dat hij ook voor rijden onder invloed was gedagvaard, maar dat bleek niet zo te zijn. Dan had hij zich bij de politierechter moeten melden, de kantonrechter gaat over overtredingen. De officier van justitie eiste een boete van 750 euro en een rijontzegging van twee maanden. “Dan kom ik er nog goed van af”, reageerde de verdachte. De rechter nam de geëiste boete over, de rijontzegging werd 180 dagen waarvan 120 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette






regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval