6,8 °C

Cel en behandeling voor brandstichter met een fascinatie voor vuur

di 30 november 2021 14.25 uur

LEEUWARDEN - Een Dokkumer (22) die medio juni een oude kruiser in brand stak, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 39 dagen plus 180 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf heeft de man al in voorarrest uitgezeten.

Kussens in brand gestoken

De man heeft in de nacht van 14 op 15 juni een kruisertje in brand gestoken, dat laf afgemeerd in het Dokkumer Grutdjip bij Oostrum. Een paar dagen eerder had hij kussens uit de boot gehaald en op de wal in brand gestoken. De brand op de boot ontstond toen de Dokkumer op het voordek een afdekzeil in brand stak.

Opvarenden in gevaar gebracht

De rechtbank neemt het hem extra kwalijk dat hij de opvarenden van een boot die verderop aan de aanlegsteiger lag in gevaar heeft gebracht. De Dokkumer heeft een fascinatie voor, die volgens een psycholoog kan worden beschouwd als pyromanie. Verder is hij als gevolg van zijn ADHD impulsief en houdt hij van spanning. Om herhaling te voorkomen moet hij voor de pyromanie behandeld worden.

Van de drank afblijven

De Dokkumer had gedronken. In de proeftijd, drie jaar lang, moet hij van de drank af blijven en moet hij meewerken aan alcoholcontroles. Ook moet hij meewerken aan het vinden van werk of een zinvolle dagbesteding. Aan de de eigenaren van de kruiser moet hij een schadevergoeding van 2500 euro betalen. Recreatieschap Marrekrite, eigenaar van de beschadigde aanlegsteiger, kreeg een schadevergoeding van 7970 euro toegewezen.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie