12.8 °C

© WâldNet

Brabantse sloepdieven 'verdienden' meer dan 3 ton

do 21 oktober 2021 16.40 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twee en drie jaar cel geëist tegen twee mannen uit Den Bosch (55 en 60 jaar) die vorig jaar in het hele land sloepen zouden hebben gestolen. De oudste van de twee heeft begin vorig jaar in Drachten vijf caravans gestolen.

Coronatijd

De politie zag de Brabander op 19 maart vorig jaar met een caravan achter de auto op de A7 rijden. Dat viel op, in coronatijd en op dat uur van de dag. De man bleek meer caravans gestolen te hebben, vijf in totaal en allemaal begin vorig jaar in Drachten. De Brabander werd vastgezet, maar hij mocht al snel weer naar huis. Drie maanden later kwamen hij en de medeverdachte opnieuw bij Justitie in beeld.

Tip vanuit de gevangenis

In juni werden werden de twee in Sneek aangehouden, samen met de 16-jarige zoon van de 55-jarige verdachte. Na een uitzending van Opsporing Verzocht, begin juni over de diefstal van een sloep in Kampen, kreeg de politie een paar serieuze tips binnen. Getuigen hadden de verdachten op camerabeelden herkend. Er kwam zelfs een anoniem telefoontje vanuit de gevangenis: een van de gedetineerden had de uitzending gekeken en de 55-jarige Bosschenaar herkend.

Boten 'omgekat' in loods en doorverkocht

De botendieven hanteerden steeds dezelfde werkwijze, volgens officier van justitie Annemiek Kemkers. Als ze eenmaal een boot hadden gespot op Facebook of Marktplaats, of als ze ergens een sloep zagen liggen, werden er eerst voorverkenningen gedaan, waarna ze 's nachts op pad gingen.

De boten werden vervolgens 'omgekat’ in een loods in het Brabantse Drimmelen, waarna ze werden doorverkocht. De mannen waren in alle hoeken van het land actief geweest, van het Zuid-Hollandse Dirksland tot in Jutryp en Wyns in Friesland.

Afgeperst door hennepcrimineel

De 60-jarige bekende vrijwel alles wat hem werd verweten. Hij beweerde dat hij geld nodig had omdat hij werd afgeperst door een hennepcrimineel. Zijn medeverdachte zou alleen zijn meegegaan om hem te beschermen. De 55-jarige had de boten wel gezien in de loods, maar hij zou niet hebben geweten dat ze waren gestolen. Behoudens de diefstallen van de caravans en de verduistering van een huursloep, koppelde de officier beide verdachten aan alle diefstallen van sloepen, dertien in totaal.

Meer dan 300.000 euro 'verdiend'

Met de verkoop van de sloepen zouden de verdachten meer dan 300.000 euro hebben 'verdiend’. De officier verzocht de rechtbank om die criminele inkomsten van de Brabanders terug te vorderen. Verschillende gedupeerde bootbezitters hadden voor de zitting schadevergoedingen ingediend. In totaal ging het om meer dan 190.000 euro. De officier eiste voor de oudste verdachte een gevangenisstraf van 24 maanden plus zes maanden voorwaardelijk.

De andere verdachte hoorde drie jaar cel tegen zich eisen. Hij zou ook nog de eigenaar van een sloepenverhuurbedrijf hebben bedreigd en afgeperst. De officier beschouwde hem als de initiatiefnemer: hij bepaalde welke boten gestolen moesten worden. De 60-jarige zou een meer uitvoerende rol hebben gehad.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws