4,2 °C

Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde komt achterstand niet boven bij RWF

zo 10 oktober 2021 19.10 uur

HARKEMA - Wie 19 competitiewedstrijden op rij ongeslagen is, weet dat een verliespartij dichterbij komt. Voor Harkema-Opeinde kwam die ketser zaterdagmiddag op sportpark De Boskdobbe te Frieschepalen.

Thuisploeg RWF won met 1-0 en dat was een terechte uitslag. Harkema-Opeinde bracht over het geheel te weinig om voor punten in aanmerking te komen.

Donderdagavond kreeg de technische staf van Harkema-Opeinde bericht dat het duel op kunstgras afgewerkt zou worden. Het uitstekend ogende hoofdveld van RWF was namelijk door de gemeente Opsterland buiten dienst gesteld vanwege ongedierte. Dit was geen aangenaam bericht.

De Harkemaster formatie gedijt beter op echt gras. Toch zou het niet terecht zijn de povere eerste helft van de Harekieten af te schrijven aan de ondergrond. Er waren zaken die fout gingen die op welke ondergrond dan ook beter horen te gaan. Het spel van de bezoekers was niet “des-Harkema Opeinde”.

Harkema kwam vaak een stap te laat en gaf – zodra er balbezit was – dit vaak rap uit handen. Dat was ook de verdienste van RWF, dat op het kleine veld continu vroeg druk zette. De opbouw van Harkema moest daardoor een versnelling hoger uitgevoerd worden. Dit pakte dikwijls verkeerd uit. Verder dan wat doelpogingen die niet verder kwamen dan het etiket \'speldenprik’ kwam RWF tot halverwege de eerste helft niet, maar in de 23ste minuut was het raak voor de gastheren.

Na een slordig uitgevoerde Harkema-ingooi lukte het de groengele defensie niet de bal weg te krijgen. Het speeltuig belandde voor de voeten van Daan de Boer, die vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uithaalde.

Vijf minuten voor de pauze - vlak nadat een voorzet van RWF op de lat boven keeper André de Graaf plofte - creëerde Harkema voor het eerst een kansje. De goed spelende Chris Hoeksma startte een rush en sneed het vijandelijke strafschopgebied in. Hoeksma leverde een strakke voorzet af op Hilbrand Benedictus, wiens inzet van dichtbij werd gesmoord en zo een simpele prooi werd voor keeper Van der Toorn.

De tweede helft was alweer 12 minuten oud toen dit kansrijke moment een vervolg kreeg. Deze keer kon er gesproken worden van een serieuze kans. Alex van der Tuin stuurde Ronald van der Wal in de diepte weg. Van der Wal ging te gehaast met de bal aan de haal en speelde het leder te ver voor zich uit. Dat was vanuit Harkema-oogpunt jammer; Hilbrand Benedictus stond vogelvrij voor het RWF-doel opgesteld. De Harkemaster staf voerde enkele tactische wijzigingen door om zo een punt uit het vuur te slepen.

Verdediger Albert Veenstra werd als stormram naar de voorhoede gedirigeerd. Veenstra was in de 84ste minuut dicht bij de gelijkmaker. De kopbal die hij produceerde uit een voorzet van invaller Patrick Spinder verdween rakelings over de kruising. Op dat moment hadden de rood-witten de partij al kunnen beslissen.

De ongedekte Xander Wagenaar had kort daarvoor een voorzet verkwanseld en kopte in vrije positie naast. In blessuretijd knalde Wagenaar in kansrijke positie hoog over nadat hij werd aangespeeld door Jacob Veenema. Het deerde de mannen uit Frieschepalen niet.

Hoewel RWF zeker niet weergaloos speelde, verdiende het de zege omdat het de zaken in verdedigend opzicht goed op orde had en bij Harkema-Opeinde teveel spelers onder het normaliter behaalde niveau bleven. Voor het eerst sinds het doelpuntloze gelijkspel in Birdaard op 9 november 2019 kwam Harkema in een officieel treffen niet tot scoren.

Een verliespartij dus. Dat is even wennen voor de talrijk meegereisde Harkema-aanhang. Gelukkig dient de kans op eerherstel zich rap aan. Eenvoudig zal dat overigens niet worden. Komende week is Dokkum namelijk de opponent, de ploeg die voor afgelopen zaterdag verantwoordelijk was voor de laatste competitienederlaag van de Harekieten – exact 2 jaar geleden - en tevens een team dat uit is op revanche. Met 3 uit 3 zullen de Dokkumers zich meer van de competitiestart voorgesteld hebben.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie