Account
Logo
Zoeken
5 °C
Foto: Geert Huisman

Achtkarspelen en Westerkwartier in actie voor meer groen

wo 29 september 2021, 11.34 uur

SURHUISTERVEEN - De buurgemeenten Achtkarspelen en Westerkwartier komen samen in actie voor meer groen in de openbare ruimte en tuinen. Met meer groen zijn de gemeenten beter voorbereid op de gevolgen van het veranderende klimaat. Om het goede voorbeeld te geven, vervangen de gemeenten bestrating door planten.

Als start van deze campagne vervangen wethouders Margreet Jonker (Achtkarspelen) en Hielke Westra (Westerkwartier) samen met de medewerkers van Creatief en Tuinderij van Poppingahiem de bestrating van het plantsoen tegenover Poppingahiem.

De gevolgen van de klimaatverandering stoppen niet bij de gemeentegrens. Daarom werken de buurgemeenten samen aan oplossingen en geven ze het goede voorbeeld. “Wees een goede buur en maak van jouw probleem niet het probleem van de buren”, zegt wethouder Jonker. “Dat geldt ook voor onze inwoners. Wanneer jouw tuin vol ligt met tegels, dan hebben jouw buren waarschijnlijk last van wateroverlast uit jouw tuin. Dat is niet wat wij willen.”

Dit bevestigt wethouder Westra: “We moeten elkaar hier in helpen want de opgaves zijn te groot om alleen aan te pakken. Voor ons is dit nog maar het begin om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. We zijn sinds dit jaar lid van Stichting Steenbreek en we gaan volgend jaar ook meer campagnes hierover organiseren.” De planten zijn, in het kader van een goede buur, geschonken door de gemeente Westerkwartier.

Poppingahiem

Poppingahiem is een onderdeel van Alliade en bestaat uit twee groepen die onderling nauw samenwerken. Bij Poppingahiem Creatief worden unieke, handgemaakte cadeauartikelen gemaakt.

Bij Poppingahiem Tuinderij worden in de zomer groenten in eigen moestuin en kassen verbouwd. Ook hebben ze twee kloofmachines en verkopen ze (open) haardhout. Ze onderhouden hun eigen erf en zijn bezig met groot onderhoud en nieuwe beplanting. Iedereen kan en mag werken op Poppingahiem. Het motto is samendoen wat wél kan!

Nieuwe planten

Na het weghalen van de bestrating en haag komen er perzikkruid, kattenkruid vlinderstruiken en duizendblad te staan. Zo wordt het plantsoen een paradijs voor bijen en vlinders.

Klimaatadaptie

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden zoals lange periodes van droogte of enorme plensbuien. Met een paar aanpassingen in de omgeving, zoals tegels vervangen door groen, zorgen we dat regenwater beter wordt opgenomen. Zo hebben we minder last van hittestress en overstromingen van het riool. Met meer planten in het openbare groen en tuinen kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat.

Steenbreek

Stichting Steenbreek helpt overheden, particulieren en andere betrokken partijen met oplossingen aan voor klimaatadaptatie in en om tuinen, in de openbare ruimte, in stedelijk gebied en op bedrijfsterreinen. De missie van Stichting Steenbreek is om de trend van de verstening te stoppen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval