7,9 °C

Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde doet plicht in Boornbergum en wint

zo 19 september 2021 14.06 uur

BOORNBERGUM - Wie de uitslag ziet die er bij de wedstrijd tussen Boornbergum en Harkema-Opeinde op papier kwam, zal niet raar opkijken. Vierdeklasser Harkema versloeg de een klasse lager acterende thuisploeg met 0-4. De aanwezigen op sportpark De Kampslach kwamen tot de conclusie dat deze score geen recht deed aan de veldverhouding.

Zeker in het eerste bedrijf was de vijfdeklasser de bovenliggende partij. Na de pauze had Harkema-Opeinde de zaken in verdedigend opzicht beter op orde, zonder te overtuigen. In de voetballerij is scoren van essentieel belang. Wat dat betreft kan "De Heide" een compliment gemaakt worden. Harkema ging zeer zuinig met de kansen om.

Twee jaar geleden won Harkema-Opeinde de laatste groepswedstrijd in het bekertoernooi met 0-3 in Boornbergum. De Harkemaster achterhoede gaf destijds geen enkele kans weg. Dat was zaterdagmiddag anders, al staat "Bombats" er ook een stuk beter op als in 2019. Dat is mede te danken aan de terugkeer van goalgetter Joran Wiersma, de afgelopen jaren vaak afwezig vanwege blessureleed.

Wiersma ontpopte zich zeker in de eerste helft tot een handenbinder voor de Harkema-defensie en ook de lange Willem Lindeboom was vaak bij gevaar betrokken voor het doel van keeper De Graaf. In de negende minuut was Lindeboom dicht bij de 1-0. Wytse Couperus kon ternauwernood redding brengen op de doellijn. Tien minuten later fungeerde Lindeboom als aangever. Joran Wiersma raakte de bal half waardoor deze riante kans in rook opging.

Vlak voor het halfuur waren de rollen weer omgedraaid. Een afgemeten voorzet van Wiersma werd van dichtbij naast geknald door Lindeboom. Harkema-Opeinde stelde hier weinig tegenover. Toch kwam het in de 32ste minuut op 0-1 en dat had het te danken aan een prima individuele actie van Cris Alma. De kleine vuurvreter speelde zich goed vrij en kogelde van zeker 20 meter fraai raak in de verre hoek. Het gejuich van de Harkema-aanhang was nauwelijks verstomd toen de bal al voor de tweede maal achter keeper Van der Heide lag.

In de 34ste minuut gaf Ronald van der Wal een goede steekpass op Alex van der Tuin. Met een bekeken lob bracht Van der Tuin de score op 0-2. Het vijfde duel op rij waarin Van der Tuin zijn naam op het scoreformulier bonjourde. Een prima moyenne voor Van der Tuin, wiens moeder Anneke dit weekend een lang gekoesterde wens in vervulling zag gaan toen ze met Henk Wijngaard op de foto ging. Boornbergum gaf zich allerminst gewonnen en deed er alles aan om rap terug in het duel te komen. Dat slaagde bijna, maar een schot van Erwin van Pijkeren kort voor rust werd door Cris Alma van de doellijn gehaald. In de blessuretijd kopte Cornelis Bosma een hoekschop van Jorrit de Boer bij de tweede paal naast.

Halverwege kwam Albert Veenstra de verdediging van de Harekieten versteken. Met de blonde krachtpatser binnen de lijnen kregen de Boornbergumer aanvallers aanzienlijk minder poot aan de grond. Omdat Harkema aanvallend ook weinig gevaar stichtte, gebeurde er na de helftwisseling geruime tijd niets. Toen er in de 63ste minuut eindelijk weer een kansrijk moment was, vond ook direct het meest memorabele moment van de wedstrijd plaats.

Boornbergum-grensrechter Vietmeijer stak de vlag omhoog voor buitenspel, maar werd genegeerd door arbiter Maas. Sake Kooistra ging er op de rechterzijde van het veld vandoor en zette invaller Hilbrand Benedictus alleen voor de keeper Van der Heide. Benedictus passeerde Van der Heide met een zacht rollertje, maar in zijn gang de bal in het lege doel te tikken werd Benedictus zichtbaar en hoorbaar onderuit geschoffeld door de Boornbergum-goalie. De Espeler leidsman liet doorspelen, naar eigen zeggen als compensatie voor het negeren van het vlagsignaal. Een zeer dubieus moment.

Tien minuten later moest Benedictus zich laten wisselen. Kort na dit moment werd voor de derde maal een Boornbergumer doelpoging van de lijn gehaald. Dit keer fungeerde Albert Veenstra als reddende engel door een kopbal buiten de palen te houden. In de 69ste minuut lag de bal op de andere kant van het veld wel in het net. Harkema zette goed druk op de vijandelijke defensie en veroverde de bal. Ronald van der Wal ging met het speeltuig aan de haal en knalde gedecideerd raak.

Acht minuten later zorgde Van der Wal ook voor de 0-4. Dit doelpunt was van nog grotere klasse. Na een pass van Alex van der Tuin speelde Van der Wal zich met een pirouette knap vrij en legde de bal in de verre hoek. Tussen de twee treffers van Van der Wal door maakte de 17-jarige Sytze Wouda, die nauwelijks drie uur eerder Harkema-onder 19 op 2-1 zette tegen Friese Boys, zijn officiële debuut voor de Harkemaster hoofdmacht. Vlak hierna werd het Boornbergum-elftal gereduceerd tot een tiental.

Jorrit de Boer pakte zijn tweede gele kaart. Boornbergum had toen reeds de witte vlag gehesen, al leek in de 87ste minuut de meer dan verdiende eretreffer aanstaande. Nadat Harkema-verdediger Albert Veenstra weggleed, had de jeugdige invaller Sjoerd Lont plotseling vrij baan richting het Harkemaster doel. Luid aangemoedigd door het Boornbergum-publiek legde Lont aan.

Keeper André de Graaf verpestte het feestje en redde met de voet. Sake Kooistra was in de blessuretijd nog dicht bij een vijfde treffer. Keeper Van der Heide ging onder een vrije trap van Alex van der Tuin door, waarna Kooistra vanuit de scrimmage die ontstond de paal raakte.

In 2019 deed een uiterst overtuigende zege in Boornbergum het verwachtingspatroon van de Harkema-aanhang behoorlijk stijgen. De 0-4 zege van zaterdagmiddag zorgde geenszins voor een feeststemming. Behalve dan bij een oud-elftalleider van Harkema 1, recentelijk benoemd tot lid-van-verdienste, die zaterdagavond in een feesttent te Nijehorne werd gesignaleerd, enthousiast dansend op de Lambada. Er is nog veel te verbeteren niettemin.

Volgende week komt het er direct op aan. Bij de competitiestart wacht op De Bosk streekgenoot Opende, door menig insider getipt als kampioenskandidaat.

 

Regionaal nieuws

7,9 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.