13,3 °C

Opdracht Smallingerland: flink bezuinigen

wo 15 september 2021 10.15 uur

DRACHTEN - Smallingerland moet miljoenen euro's bezuinigen om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. De ambtenaren op het gemeentehuis zijn daar al druk mee bezig. Het is niet nodig om ze daarin te sturen. De fractie van de ELP vroeg dinsdagavond tijdens Het Debat om in elk geval drie miljoen op het sociaal domein te bezuinigen. Dat voorstel haalde het niet. VVD’er Marco Molhoek haalde een voorbeeld uit het verleden aan waarin ambtenaren een veelvoud van de gevraagde bezuinigingen wisten te realiseren. "Met dat stukje historie kunnen we ons beperken tot een algemeen advies."

Een bezuiniging van drie miljoen aan het sociaal domein opleggen vond Jouke de Jong van de ChristenUnie te hard. ELP-raadslid Sandra de Jong verwachtte die stap wel te kunnen maken, maar had er geen moeite mee als het bedrag uit haar motie werd geschrapt. Met die stap kreeg ze de meerderheid achter zich. Christendemocrate Corrie Ponne vindt bezuinigingen op de zorg prima, maar "dat mag niet ten koste van de kwaliteit gaan". Ze vond een medestander in Peter Lesterhuis (GroenLinks), maar verwachtte dat zo’n opgave wel eens moeilijk kan worden.

Samen met de ambtenaren gaan burgemeester en wethouders de komende tijd door het gemeentelijk huishoudboekje. Het is nog onduidelijk welke kerntaken straks precies uitgevoerd moeten worden, maar de verschillende raadsfracties gaven hun verlanglijstjes alvast aan het college door. Wethouder Felix van Beek kreeg het advies mee om alle punten mee te nemen en de financiële gevolgen op een rijtje te zetten. Ponne (CDA): "Dan kunnen wij als raad besluiten wat we met al die wensen doen."

Als enige wilden ELP en CDA graag één uitgebreide begrotingsvergadering in november, maar daar voelden de andere raadsleden niet voor. Ze willen eerder over de plannen mee kunnen praten.

 

Regionaal nieuws

woensdag 15 september | 4 reacties

Zeven inbraken in een week