0,5 °C

© WâldNet

Gratis VPN? Daar moet u mee oppassen!

di 17 augustus 2021 13.15 uur

DRACHTEN - Maar liefst 47 procent van de internetgebruikers maakt wel eens gebruik van een gratis VPN. Een VPN is een Virtual Private Network: een verbinding tussen een apparaat en het internet, met daartussen een tunnel die de data versleutelt. Een VPN leent zijn IP-adres uit, om zo meer anonimiteit aan de gebruiker te bieden. Toch levert een gratis VPN gebruikers niet altijd extra beveiligingsvoordeel op. Daarvoor waarschuwen online veiligheidsexperts.

Gratis VPN's zijn niet veilig

Het doel van een VPN is het bieden van een betere beveiliging, maar veel gebruikers van gratis VPN's stellen zich bloot aan de gevaren van het internet. Ze leiden al het internetverkeer door een applicatie die ze eigenlijk niet kunnen vertrouwen. Daarmee wordt de belangrijkste functie van een VPN tenietgedaan. Dat stellen beveiligingsexperts.

Uit onderzoeken blijkt dat 67 procent van de gebruikers van VPN online privacy belangrijk vindt en als een belangrijk punt van zorg beschouwt. Tegelijkertijd gebruiken die mensen wel een gratis dienst om anoniem te blijven, terwijl ze niet weten wie de eigenaar van de dienst is en welke gegevens er verzameld worden.

Veilig een gratis VPN gebruiken

Gratis VPN's kunnen wel veilig gebruikt worden, maar ze zijn niet bedoeld om extra veiligheid te bieden. Een gratis VPN kan bijvoorbeeld ingezet worden om snel van locatie te veranderen om bijvoorbeeld de prijzen van producten in andere landen te controleren. Het kan ook gebruikt worden om geografische blokkades op nieuwssites op te heffen, of om een e-mail te openen op openbare draadloze netwerken.

Voor langdurig gebruik en het bieden van extra veiligheid, is een gratis VPN eigenlijk niet te gebruiken, zeggen securityspecialisten. Zij raden het gebruik van betaalde VPN diensten aan.

Privacy serieus nemen

Securityspecialisten roepen op om de privacy serieus te nemen. Met een betaalde VPN weet de consument zeker dat er strenge regels zijn rondom privacy. Zo zullen betaalde diensten minder snel bijhouden wat gebruikers precies doen op het internet, waar ze vandaan komen en hoe lang ze online zijn.

Een tip van de beveiligingsexperts: Wie nog niet meteen geld wil uitgeven aan een VPN, zou ook eerst een proefabonnement kunnen nemen. Dan krijgt men toegang tot de dienst, alsof men betaalt voor de dienst. Er zijn dus geen belemmeringen om de dienst optimaal te gebruiken. De proefperiode loopt voor een bepaalde tijd, waarna de gebruiker voor de keus wordt gesteld om een betaald abonnement af te nemen.

Niet alleen beveiligingsvraagstukken oplossen
Een VPN heeft ook een bijkomend voordeel, naast het oplossen van beveiligingsvraagstukken. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld ook films en series op Netflix bekijken die niet binnen het Nederlandse aanbod vallen. Zo kan bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod worden getoond, op een legale manier. De streamingdienst probeert dat wel te voorkomen, maar slaagt daar maar mondjesmaat in.

Het gebruik van een VPN zorgt dus niet alleen voor een veiliger internet en voor meer aandacht voor de privacy, maar ook voor een vrijer internet. Dat is iets wat beveiligingsexperts en internetliefhebbers alleen maar kunnen ondersteunen.

 

Regionaal nieuws

woensdag 8 december

Burgumer opgepakt na mishandeling

Advertentie

Advertentie