Account
Logo
Zoeken
5.7 °C
Eis 200 uur werkstraf voor dodelijk ongeval bij Warten

Eis 200 uur werkstraf voor dodelijk ongeval bij Warten

vr 2 april 2021, 16.55 uur

LEEUWARDEN - Een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit De Westereen hoorde vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank een werkstraf van 200 uur tegen zich eisen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval bij de Fonejachtbrug bij Warten. Bij de frontale botsing kwam de bestuurder van een bestelbusje, een 47-jarige Bolswarder, om het leven.

Uitgeweken voor struiken

De auto's botsten op elkaar op de Stûkenwei, de parallelweg naast de N31 bij Warten. De Westereender reed op een veewagen, hij zou hebben uitgeweken voor een paar struiken die pal naast de weg staan. Het slachtoffer kwam vanuit de tegengestelde richting. De man kon niet uitwijken: de vrachtwagen reed meer dan een meter over de middenstreep en aan de andere kant van de weg was de vangrail.

Schuldgevoel

De bestuurder van de bestelbus overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Het ongeval had veel impact op de verdachte, hij heeft het er zwaar mee. "Mijn leven ligt overhoop", zei hij tegen rechtbankvoorzitter Bert Dölle. Hij worstelt met een schuldgevoel en kan en durft niet met de nabestaanden te praten. Hij krijgt psychische bijstand. Dat hij geen contact met ze heeft opgenomen, is juist iets wat de nabestaanden hem verwijten.

'Aanmerkelijke schuld en onoplettendheid'

In een imposante slachtofferverklaring zei de echtgenote van het slachtoffer dat ze vol zit met vragen zit waar ze graag antwoord op wil hebben. "Ik ben een emotioneel wrak geworden", zei de vrouw. Officier van justitie Leonie Lubbers oordeelde dat het ongeval aan de Westereender te wijten is. De officier verweet de verdachte 'aanmerkelijke schuld en onoplettendheid'.

Door met de vrachtwagen ver over de middenstreep op de relatief smalle weg te rijden, kon het slachtoffer volgens Lubbers 'geen kant op'. Naast de werkstraf eiste de officier twee maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk.

De rechtbank doet op 16 april uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette






regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval