18.3 °C

Deze winter 100% zeker geen Elfstedentocht

do 19 november 2020 14.15 uur

GYTSJERK - De coronacrisis en -maatregelen hebben ook gevolgen voor een mogelijke Elfstedentocht. Deze gaat deze winter sowieso niet door. Dat heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bekendgemaakt. Onder de huidige coronamaatregelen is het niet mogelijk om de 'tocht der tochten' te organiseren. Op het moment dat de maatregelen worden versoepeld wordt de situatie opnieuw bekeken.

Het draaiboek voor een Elfstedentocht is, net als ieder jaar, geactualiseerd en ligt op 1 december klaar. Als er voldoende ijs ligt én het in relatie tot corona-maatregelen mogelijk is, kan het bestuur in 48 uur een Elfstedentocht organiseren. Het bestuur heeft overleg gevoerd met provincie en de Veiligheidsregio Fryslân. De partijen hebben (helaas) moeten concluderen dat er, in ieder geval zolang er sprake is van de 1,5 meter maatregel, geen tocht georganiseerd kan worden.

Het bestuur heeft per onderdeel (o.a. inschrijving, start, uitschrijving) onderzocht of dit georganiseerd kan worden binnen de 1,5 meter regel. Op elk onderdeel afzonderlijk zijn hier aanpassingen te bedenken, maar in samenhang is het onmogelijk te voldoen aan de gestelde eisen binnen de organisatie van de tocht. Om nog maar niet te spreken van 1,5 meter afstand onder het publiek.

Er zijn aangepaste Elfstedentochten overwogen (alleen wedstrijdschaatsers, geen publiek, minder deelnemers, etc.), maar voor het bestuur zijn deze alternatieven geen optie. Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws