Account
Logo
Zoeken
15.1 °C
Sportcafé-gate: coalitie blijft achter wethouder staan
© WâldNet

Sportcafé-gate: coalitie blijft achter wethouder staan

vr 9 oktober 2020, 15.05 uur

BURGUM - Wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) van Tytsjerksteradiel lag donderdag opnieuw onder vuur tijdens een spoeddebat in de Ikker in Burgum. Het eerste spoeddebat op 17 september werd door het CDA tegengehouden vanwege de 'toon' van het debat. Sjaak Hoekstra van de VVD suggereerde toen dat de wethouder een paar jaar geleden met haar bedrijf sponsor van de voetbalclub was en dat ze dat als wethouder min of meer was gebleven. De FNP wilde donderdag dat hij deze woorden terugnam, maar dat deed Sjaak Hoekstra niet.

Alles draaide om de 'stiekeme' verkoop van het sportcafé in de nieuwe sporthal van Burgum. De PvdA was duidelijk: "Onze conclusie is dat het college de raad heeft misleid". De partij had samen met de aanvragers van het debat twee advocaten ingeschakeld om de kwestie onderzoeken en deze advocaten onderstreepten deze conclusie.

Motie van wantrouwen
Aan het einde van de avond werd een motie van wantrouwen ingediend. Deze motie werd met 13 tegen 8 stemmen verworpen. Het CDA, FNP en ChristenUnie bleven achter hun wethouders staan. De VVD, PvdB, GroenLinks en PvdA stemden voor de motie.

Het belangrijkste punt in het spoeddebat betrof het sportcafé. De gemeenteraad werd altijd voorgespiegeld dat het sportcafé aan FC Burgum verhuurd zou worden terwijl achter de schermen de verkoop werd voorbereid. De verkoop werd in juni wel ergens in een document aan de raad gemeld maar een week later werd het eerste verkoopcontract al getekend.

De VVD wilde weten hoe het kon dat FC Burgum de sportkantine voor 715.000 euro kon kopen terwijl hun deel zo'n 1.7 miljoen euro waard moest zijn. De VVD baseerde zich op de splitsingsakte waarbij FC Burgum voor 20% eigenaar wordt. De totale bouwkosten voor de sporthal betroffen zo'n 8.5 miljoen euro en 20% hiervan is zo'n 1.7 miljoen euro. De wethouder gaf op deze vraag geen antwoord.

Het CDA had aan deze feiten geen boodschap. Onder het motto 'waar gehakt wordt, vallen spaanders' kon de partij ermee leven dat er foutjes zijn gemaakt. Ook wilde de partij rechtzetten dat de kantine van VV Bergum niet voor 1 euro teruggekocht kon worden. In het vorige spoeddebat werd dat door de oppositie gesuggereerd. De gemeente had alleen het recht om de grond voor 1 euro terug te kopen. De kantine werd voor 235.000 euro gekocht en bleek een miskoop te zijn. Het gebouw was niet geschikt voor een AZC-school en wordt nu gesloopt.

Aanvulling 10-10-20:
Wethouder Hoekstra erkende als reactie op de kritiek dat het raadsbesluit duidelijker had gekund. Verder gaf ze aan dat het logisch was dat de sportkantine niet in eigendom van de gemeente zou blijven. Ze verwees hierbij naar het bestaande beleid om kantines te privatiseren.

De coalitiepartijen CDA, FNP en CU waren geirriteerd over de insinuaties die de oppositie had gemaakt. Het CDA wees op hoe mooi de sporthal was geworden. Volgens de partij worden er soms fouten gemaakt bij een dergelijk groot project. "Waar gehakt wordt, vallen spaanders" was hun samenvatting daarvan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto





regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity



kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum