Account
Logo
Zoeken
5.8 °C
76-jarige veroordeeld voor aanranding asielzoeker

76-jarige veroordeeld voor aanranding asielzoeker

di 29 september 2020, 14.28 uur

LEEUWARDEN - Een 76-jarige inwoner van Nijega is dinsdag wegens aanranding van een 18-jarige asielzoeker veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke celstraf van 12 maanden. De rechtbank bepaalde dat de Nijegeaster zich moet laten behandelen.

Doodlopend weggetje
De man heeft begin november 2017 een jonge asielzoeker uit Mali, hij was net 18 geworden en verbleef op het azc in Drachten, meegenomen in zijn auto, onder het mom dat hij met de jongen wilde kennismaken en hem de omgeving wilde laten zien. Op een doodlopend weggetje bij Burgum, vlakbij het Prinses Margrietkanaal, had de man de jongen opgedragen zijn broek naar beneden te doen, waarop de Nijegeaster hem heeft afgetrokken.

Slachtoffer durfde zich niet te verzetten
De Nijegeaster had volgens de rechtbank bewust een situatie gecreëerd waarin de jongen afhankelijk van hem was. Het slachtoffer had geen idee waar hij was en wist niet hoe hij thuis moest komen. Hij durfde zich niet te verzetten. Volgens de verdachte was de jongen begonnen zichzelf af te trekken, waarna hij hem had geholpen. Twee weken geleden moest de Nijegeaster zich ook verantwoorden voor een andere ontuchtzaak: in juli 2016 zou hij in zijn eigen woning een jonge asielzoeker hebben aangerand.

Verschillende geboortedatums
Van dit feit werd de man vrijgesproken. Volgens de rechtbank is niet vast komen te staan wat de exacte leeftijd van het slachtoffer was. In het dossier worden verschillende geboortedatums genoemd: 1993, 1997 en 2001. De aanklacht was ontucht met iemand die jonger is dan 16 jaar, maar de leeftijd van het slachtoffer kon niet objectief vastgesteld worden, concludeerde de rechtbank. Ook in deze zaak ontkende de Nijgeaster dat hij iemand had misbruikt.

Taakstrafverbod
De reclassering adviseerde een behandeling, zodat de Nijegeaster zich bewust wordt van zijn gedrag. De rechtbank legde een verplichte behandeling op en plaatste de man onder toezicht van de reclassering. Vanwege het zogeheten taakstrafverbod mag in zedenzaken geen werkstraf opgelegd worden. Het ging de rechtbank te ver om de verdachte op 76-jarige leeftijd nog eens naar de gevangenis te sturen. Bovendien is de zaak al bijna drie jaar oud en had de Nijegeaster een blanco strafblad.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân