Account
Logo
Zoeken
4.2 °C
'Voorlopig geen capaciteit voor teruglevering  zonnestroom'
In de rode gebieden is er op dit moment geen transportcapaciteit voor terugleveren beschikbaar

'Voorlopig geen capaciteit voor teruglevering zonnestroom'

do 10 september 2020, 14.05 uur

BUITENPOST - Op de meeste plekken in Noordoost Friesland is voorlopig geen capaciteit voor grote 'teruglever-projecten' met zonnepanelen. Dat laat Liander deze site weten. De PvdA in Achtkarspelen stelde deze week vragen over de teruglevering van stroom.

Dat er problemen ontstaan bij particulieren met zonnepanelen is onjuist. Peter Hofland van Liander: "Het is absoluut niet waar dat er geen capaciteit is op het laagspanningsnet." Voor particulieren blijft het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen en energie terug te leveren. Alleen in straten met heel veel zonnepanelen gaat het soms mis. "Dan zien we dat sommige huishoudens even geen stroom krijgen geleverd als de zon heel veel schijnt." Hofland benadrukt dat particulieren altijd zonne-energie kunnen terugleveren.

Bij zakelijke klanten gaat het mis
De PvdA gaf als voorbeeld de manege van stal Paula de Jong te Buitenpost. Zij kunnen geen stroom terugleveren als ze 500 zonnepanelen zouden aanleggen. Liander laat weten dat er in deze situatie sprake is van een zakelijke aansluiting. Er is dan sprake van heel veel zonnepanelen die gelegd worden. Liander kan dan afname van stroom weigeren en dat is ook gebeurd. Er is namelijk in de omgeving van Buitenpost geen transportcapaciteit beschikbaar.

Over of de 'sinnegreide' nu wel of niet voorrang krijgt op kleine ondernemers is Hofland ook duidelijk. "Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is supervervelend als we niet kunnen aansluiten maar wij moeten op volgorde van binnenkomst van klanten aansluiten. Het is uiteindelijk aan de politiek als het anders moet." Hij doelt daarmee op de landelijke politiek die hier eventueel een besluit over kan nemen.

Energietransitie is megaklus
De energietransitie zorgt voor een megaklus voor Liander. Dit jaar wordt alleen al in Friesland voor 99 miljoen euro geïnvesteerd in het stroomnet. Vroeger werd er centraal stroom naar de klanten geleverd maar nu wordt er overal lokaal energie opgewekt waardoor de kabels in de grond te dun zijn. Als er dan meer stroom opgewekt wordt dan verbruikt dan ontstaat er een 'file' op het stroomnet.

Het grootste probleem voor Liander betrof in het verleden vooral het feit dat er zomaar overal zonneparken verrezen op plekken waar zij niet voldoende capaciteit hadden. Zonneweides produceren enorm veel energie waar soms een hele stad op 'draait'. Deze energie moet vanaf het platteland wel getransporteerd kunnen worden. Terwijl een zonnepark soms binnen een jaar is gerealiseerd, heeft Liander 5 tot 8 jaar nodig om alles voor elkaar te krijgen. Hofland laat weten dat 70% tot 80% van de tijd zit in de regelgeving met bijvoorbeeld gemeenten. Door een betere regie, kan het stroomnet in de toekomst sneller worden verbeterd.

Klik hier voor meer informatie
van Liander over teruglevering
in Friesland

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân