Account
Logo
Zoeken
4.9 °C
Touwtrekken om locatie zwembad Drachten

Touwtrekken om locatie zwembad Drachten

wo 9 september 2020, 11.05 uur

DRACHTEN - Sporters en ondernemers touwtrekken om de locatie van het nieuwe zwembad De Welle in Drachten. Tijdens een drukbezochte vergadering van de gemeenteraad van Smallingerland spraken twintig partijen hun voorkeur uit. Het nieuwe zwembad op het verouderde bedrijventerrein Tussendiepen - pal naast de Philips-fabrieken - kan als vliegwiel voor tal van nieuwe initiatieven van bedrijven daar werken. De komst van De Welle naar de Sportlaan kan de samenwerking met sportverenigingen en daaraan gelieerde bedrijven enorm versterken.

De gemeenteraad staat over twee weken voor een pittige keus. Burgemeester en wethouders adviseren om voor de locatie op bedrijventerrein Tussendiepen te kiezen. De grond naast de Philips-fabriek moet nog voor 2,8 miljoen euro worden gekocht.

Sportief Drachten benadrukte de voordelen van de gebiedsontwikkeling rond de Sportlaan als het nieuwe zwembad daar komt. Voorwaarde is wel dat Smallingerland de infrastructuur in het gebied onder handen neemt, want de verkeersdrukte is groot. Directeur Evert Jan Siderius van Sportbedrijf Drachten verwacht dat de samenwerking tussen bad en sportclubs op de Sportlaan groter is dan elders. Namens de gezamenlijke sportverenigingen benadrukte Sierd Wijnalda het belang ervan. "De verenigingen staan onder druk, de kans is aanwezig dat ze het niet redden. Met elkaar kunnen we elkaar versterken."

Technisch directeur André Cats van de landelijke zwembond KNZB schaart zich achter het standpunt van sportief Drachten. "De locatie is van belang om een goede samenwerking van de grond te krijgen. Voorwaarde is wel dat de logistiek naar wordt aangepakt."

Het ondernemerscollectief BéVé Tussendiepen verwacht dat de komst van een nieuw zwembad een flinke opleving van het Drachtster bedrijventerrein kan bewerkstelligen. Achttien ondernemers staan met nieuwe plannen klaar. "We verwachten dat die plannen versneld worden uitgevoerd als het zwembad komt", aldus Jan Does en Rob Hendrik van BéVé Tussendiepen.

Tegelijkertijd verwachten ze een verbetering van de bedrijfspanden aan de zijde van de Drachtster Feart, waar het nu vaak nog een rommeltje is. Volgens Trea Westra van creatief centrum De Sluisfabriek ligt de locatie op het bedrijventerrein bovendien het meest centraal in Drachten. Buurman Philips als grootste werkgever in Smallingerland heeft volgens haar ook nog eens veel potentiële sporters, die van het bad gebruik kunnen maken.

Een hartstochtelijk pleidooi voor vestiging van het zwembad bij het Fries Paardencentrum kwam van Sietse Derks. Hij realiseert zich dat hij laat in de discussie is gestapt, maar somde een trits aan voordelen op.

Djoeke Heddema en Matilda Latona van het VN-panel Smallingerland verbaasden zich over de aankoop van de beoogde kavel voor het zwembad op bedrijventerrein Tussendiepen. Voor 2,8 miljoen euro wil het college de grond overnemen. "Terwijl eerder al een keus voor een andere locatie is gemaakt, wordt het onderzoek nog eens over gedaan en investeer je veel geld in een topsportbad." Volgens de beide insprekers volstaat een zwembad zonder topsportfunctie, waardoor een deel van de benodigde 31 miljoen voor 'mensen in nood' kan worden gebruikt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân