Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

Man (20) opgepakt voor spooktelefoontjes

do 19 december 2019, 14.19 uur

DAMWALD - Een 20-jarige man uit de gemeente Dantumadiel is woensdag door de politie van Denemarken opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van de politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie (OM). De man wordt verdacht van het plegen van spooktelefoontjes richting verschillende hulpverleningsinstanties, bedrijven en willekeurige burgers. Door het OM wordt aan Denemarken de uitlevering gevraagd van de verdachte. De duur van een dergelijke procedure is nog niet bekend en hangt onder andere af van de medewerking van de verdachte.

Onderzoek
Sinds begin 2019 hebben verschillende bedrijven waaronder politie, DV&O, brandweer, ziekenhuizen, verloskundepraktijken, hotels en willekeurige burgers meerdere telefoontjes gehad. Zogenaamde prankcalls/neptelefoontjes danwel conferencecalls. Hierbij werden valse meldingen gedaan, mensen bedreigd en/of telefoonlijnen/centrales met elkaar verbonden. Lijnen van verschillende hulpverleningsinstanties werden bezet gehouden. Een ziekenhuis in Nederland werd in één maand meer dan 1000 keer gebeld. Hij uitte ook bedreigingen richting verschillende ziekenhuizen. Of hij belde een willekeurig iemand, deed zich voor als politieman en vertelde dat er een dierbare was overleden.

Aanhouding
De 20-jarige verbleef niet alleen in de gemeente Dantumadiel maar reisde regelmatig zowel door Nederland als door andere landen. Dat de verdachte is aangehouden betekent niet dat het onderzoek is afgelopen. Dit is nog in volle gang. Zodra de verdachte in Nederland is zal de politie hem verhoren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp






regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
38.6%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
30.7%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.8%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
21.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!