Account
Logo
Zoeken
13.5 °C

ChristenUnie laat coalitie-deal mislukken

di 24 april 2018, 20.23 uur

DAMWALD - Een poging om te komen tot een coalitie in de gemeente Dantumadiel is stukgelopen. De afgelopen weken zijn onder leiding van informateur Arie Aalberts gesprekken gevoerd tussen de fracties van CDA, Sociaal Links en ChristenUnie. De coalitie was bijna een feit maar de ChristenUnie heeft dit weekend laten weten, zonder opgave van redenen, geen vertrouwen meer te hebben in het CDA en stapt uit de onderhandelingen.

De afgelopen weken zijn er intensieve gesprekken gevoerd tussen de fracties om samen een coalitie te vormen. In een tussenrapportage had Arie Aalberts dit als meest kansrijke optie geschetst. Zowel tussen de fracties als de beoogde kandidaat-wethouders hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden. Inhoudelijk lag er al een concept coalitieakkoord klaar, waarin overeenstemming was gevonden voor de komende raadsperiode.

Een laatste punt van discussie voor de ChristenUnie bleek de 0,7 fte voor hun wethouder. De vierde partij in de verkiezingsuitslag bleef leunen op een fulltime wethouderschap voor Gerben Wiersma. Het CDA vindt dat dit niet past in het beoogde totaalplaatje met maximaal 2,4 fte voor drie wethouders, een omvang die de afgelopen twaalf jaar ruim voldoende bleek voor een kleine gemeente als Dantumadiel. "Het vergroten van de bestuurskosten voor een wethouder van één partij, is voor ons niet uit te leggen naar de samenleving. Dit beeld draagt bij aan een slecht imago van bestuurders", aldus lijsttrekker Jan Jitse Visser van CDA Dantumadiel.

Toch is door het CDA aan de ChristenUnie in het afgelopen weekend een handreiking gedaan, om de coalitie te laten slagen. Die handreiking is in eerste instantie ook door de ChristenUnie geaccepteerd, er zou weer een gesprek komen. Net daarvoor kwam plotsklaps de boodschap van de informateur dat de ChristenUnie uit de onderhandelingen stapt, met slechts als reden dat het vertrouwen in CDA Dantumadiel ontbreekt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp




regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts





regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
39%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
30.5%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.9%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
21.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!