9,6 °C

82jarige moordverdachte Dokkum voorlopig vrij

do 15 september 2016 17.22 uur

LEEUWARDEN - De 82-jarige Dokkumer die op 21 maart op de kruising van de Wâlddyk en de Polle zijn buurman zou hebben doodgereden, is voorlopig een vrij man. De Leeuwarder rechtbank heeft de voorlopige hechtenis 'op humanitaire gronden' geschorst. De man mag vrijdagochtend om 10 uur naar huis. Aan de schorsing zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.

De verdachte mag niet in Dokkum komen, behalve op de dag dat de reconstructie van de dodelijke aanrijding zal plaatsvinden. Verder zal hij medio november worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum in Utrecht, waar hij psychisch geobserveerd gaat worden. Tot die tijd zal hij bij zijn dochter in Opende verblijven. Verder moet hij zich bij de reclassering melden. Mocht hij ergens anders dan bij zijn dochter verblijven, dan moet hij dat aan de reclassering doorgeven.

De humanitaire gronden waar de rechtbank van sprak hebben te maken met de hoge leeftijd van de verdachte en de slechte gezondheid van zijn echtgenote. De vrouw is dementerend, haar gezondheid zou snel achteruit gaan. Ze verblijft in een verzorgingstehuis in Feanwâlden. Ook de verdachte heeft volgens zijn advocaat 'een broze gezondheid'. De man heeft suikerziekte.

Het is vrij uitzonderlijk dat de rechtbank het voorarrest schorst van iemand die wordt verdacht van het plegen van een levensdelict. De bejaarde Dokkumer is gedagvaard op verdenking van moord, dan wel doodslag. In dat soort zaken is er, zoals het juridisch heet, sprake van 'een geschokte rechtsorde'. Vanwege impact die zo'n zaak heeft in directe omgeving van het slachtoffer en op de samenleving, gaat een rechtbank niet zo snel over tot het -voorlopig- op vrije voeten stellen van de verdachte.

In deze zaak liet de Leeuwarder rechtbank persoonlijke het persoonlijke belang van de verdachte zwaarder wegen dan de maatschappelijke impact. De rechtbank liet ook meewegen dat het nog wel meer dan een half jaar kan duren voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Mocht de rechtbank de verdachte alsnog schuldig achten aan moord of doodslag, dan is de kans groot dat hij opnieuw achter de tralies belandt.

Er gaan geruchten dat de verdachte het 80-jarige slachtoffer bewust heeft aangereden. Hij en het slachtoffer zouden al 35 jaar ruzie hebben. De Dokkumer beweert dat hij het slachtoffer, de man was op de fiets, per ongeluk met zijn auto heeft aangereden. De Dokkumer zou per abuis het gas hebben ingetrapt, in plaats van de rem. Tijdens de reconstructie zal worden bekeken of zijn verhaal stand houdt. De Dokkumer zal zelf deelnemen aan de reconstructie. Hij woont officieel niet meer in Dokkum, de woning is opgezegd.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7