13.3 °C

Jonge weidevogels in volière: € 2250 boete

ma 11 juli 2016 14.45 uur

LEEUWARDEN - Een inwoner van Westergeest (32) moet een boete van 2250 euro betalen, omdat hij begin juni vorig jaar een 40-tal jonge weidevogels -van één tot zes weken oud- met verkeerde pootringen in zijn bezit had. Daarmee kwam hij nog redelijk goed weg, officier van justitie Daniëlle van Ieperen had een boete van 4500 euro geëist. Jansen hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de Westergeester en legde helft van de geëiste boete voorwaardelijk op. De andere helft zal betaald moeten worden.

De vogels zaten in een volière in De Westereen, bij de woning van de ouders van de verdachte, waar hij op dat moment verbleef. Er is een levendige handel in weidevogels en er wordt dan ook streng op toegezien dat alles volgens de regels gebeurt. De vogels moeten geringd worden. De vogels van de Westergeester, het ging om 21 grutto's, 17 kieviten en 2 tureluurs, hadden stuk voor stuk verschillend gekleurde ringen om, ontdekte een inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Het waren ringen die eerder waren gebruikt voor andere vogels. Volgens de Westergeester waren ze afkomstig van de 'ouders' van de vogels die in De Westereen waren aangetroffen. De oudervogels hadden volgens de verdachte aanvankelijk in volières in Westergeest gezeten, tot hij van de gemeente bericht kreeg dat hij de volières af moest breken. Deed hij dat niet, dan kon hij rekenen op een dwangsom van 1000 euro per dag. Dus had hij eieren voor zijn geld gekozen. De oudervogels zou hij elders hebben ondergebracht.

De NVWA-inspecteur had echter zijn twijfels over de herkomst van de jonge vogels. De Westergeester had geen administratie bijgehouden en hij kon -of wilde- geen namen noemen van mensen waar de oudervogels naar toe zouden zijn gegaan. De regels op dit gebied zijn streng, omdat het aantal weidevogels sterk terugloopt en omdat er veel geld wordt verdiend met de -illegale- handel in weidevogels. Vandaar de niet misselijke eis van de officier van justitie.

De vogels uit de volière in De Westereen zijn uitgezet. Een van grutto's had een zender op de rug gekregen. De officier van justitie wist te melden dat het dier eerst naar West-Afrika was gevlogen en dit jaar weer is teruggekeerd naar Friesland, naar een weiland in de buurt van Sint Nicolaasga. Daar heeft de vogel vier jongen gekregen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws