11.8 °C

Albanees de cel in voor wiet in Augustinusga

vr 24 juni 2016 14.30 uur

LEEUWARDEN - In het onderzoek naar een hennepkwekerij in een bejaardenwoning aan de W.B. Van der Kooiwei in Augustinusga, stuitte de politie op 16 maart op een bont gezelschap. In de woning waren zeven personen aanwezig, zes mannen en een vrouw, afkomstig uit Albanië en Griekenland. Zes van de zeven zeiden dat ze niets met de kwekerij te maken hadden. Ze moeten wel gemerkt hebben dat er in de woning hennep werd geteeld: in woonkamer stond een grote zwarte tent waarin 112 plantjes werden opgekweekt.

Op zolder was nog een kweekruimte: daar stonden 350 wietplanten. Een 39-jarige Albanees wierp zich op als degene die de plantjes verzorgde. Hij zou ook buiten de meter om een stroomkabel naar de kweekruimtes hebben aangelegd. De anderen, onder wie een echtpaar, hadden alleen maar in de woning overnacht. Politierechter Lieme Wijma vermoedde dat de groep was ingehuurd om de hennep te knippen, maar bewijzen kon hij het niet.

Wijma kon het de verdachten ook niet vragen, geen van allen was vrijdagmiddag op de Leeuwarder rechtbank verschenen. De 39-jarige kreeg bij verstek drie maanden cel. De overige zes verdachten werden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechter oordeelde dat zij van het bestaan van de hennepplanten moeten hebben geweten. 'Er hing een geur van jewelste', aldus de rechter. Van twee verdachten is bekend dat ze nog in Nederland zijn, de rest is waarschijnlijk terug naar het geboorteland.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

vandaag, 13.12 uur

Fruitdag bij de Spitkeet