11.8 °C

Stalker is niet te stoppen: enkelband

vr 17 juni 2016 14.30 uur

LEEUWARDEN - Een 51-jarige inwoner van Ryptsjerk is voor de derde keer in zeven maanden tijd veroordeeld wegens stalking. De man valt al een hele tijd een vrouw lastig die hij kende als cassière in een supermarkt in de wijk Leeuwarden. Vanaf begin 2015 heeft de Ryptsjerker zich maandenlang aan de vrouw opgedrongen. Ook haar familie werd door hem benaderd.

Op 11 november vorig jaar kreeg hij van de politierechter een gebiedsverbod: hij mocht zich twee jaar lang niet vertonen in een aantal straten in de Leeuwarder wijk Heechterp. Ook de woningen van de cassière en haar ouders waren verboden gebied. Op 24 februari was er een tweede zitting: de man had in dezelfde periode nog twee slachtoffers gemaakt, een twaalfjarig meisje en een vrouw van in de veertig.

De Ryptsjerker zat twee weken vast omdat hij de voorwaarden van het vonnis van november had overtreden. Toen hij weer op vrije voeten kwam, kreeg hij een enkelband om. Twee weken geleden stond hij weer terecht: ditmaal had hij vanaf december 2015 tot eind februari zijn aandacht opnieuw op de cassière en haar familie gericht. Hij had de vrouw een paar keer opgewacht op de grens van het gebied waar hij niet mocht komen, waarna hij haar in de auto achtervolgde.

Ook had hij haar in een afhaalcentrum aangesproken. Hij had alleen maar 'contactverbod' tegen de vrouw gezegd. Aan een medewerker van het afhaalcentrum had hij gevraagd wanneer en hoe vaak de vrouw daar kwam. Hij moet vervolgens dagelijks in zijn auto bij het afhaalcentrum hebben staan wachten. Een andere keer was hij haar voorbijgereden met een stuk tape op de mond. Ook is hij in zijn auto achter een neefje van de vrouw aangereden. De man ontkende alles. Volgens hem waren de ontmoetingen toevallig.

'Ik kom haar wel eens tegen', had hij tegen de rechtbank gezegd. De Ryptsjerker heeft PDD-NOS, een aan autisme verwante stoornis. Hij werd vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Het komende halfjaar moet hij de enkelband blijven dragen. Verder moet hij aan het slachtoffer een schadevergoeding van 1119 euro betalen. De voorwaarden van de eerdere straffen -zoals het locatieverbod- blijven van kracht.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

vandaag, 13.12 uur

Fruitdag bij de Spitkeet