Account
Logo
Zoeken
4.6 °C

Strakkere regels voor evenementen Drachten

wo 8 juni 2016, 19.30 uur

DRACHTEN - Organisatoren van grote evenementen in Smallingerland moeten hun zaakjes rond veiligheid en risico op tijd rond hebben. De aanvragen voor een vergunning moeten voortaan twaalf weken van tevoren worden ingeleverd. Voorheen was dat acht weken. Gemeente, politie, brandweer en andere betrokken instanties kunnen dan op tijd advies geven en bekijken hoeveel personele inzet nodig is.

Echt grote evenementen, waarbij horden mensen tegelijkertijd op een dag komen, zijn er amper in Smallingerland. Evenementen als Simmerdei trekken wel grote groepen bezoekers, maar geven minder druk, omdat ze over meerdere dagen zijn verspreid. "Wij willen meer bij de voorbereiding worden betrokken worden omdat we een degelijk advies willen geven. We kunnen bijvoorbeeld bekijken hoeveel mensen we voor zulke grote evenement nodig hebben", aldus Jacob Verf van de politie in Smallingerland. De hulpverlening moet soms op provinciale schaal worden ingehuurd, maar soms ook in Noord-Nederland.

De organisatoren van de grote C-evenementen moeten uiterlijk voor 1 november laten weten wanneer ze iets organiseren en uiterlijk twaalf weken van tevoren een vergunning aanvragen. De organisatoren van zogeheten B-evenementen kunnen hun vergunning tot uiterlijk acht weken ervoor aanvragen. De nieuwe regels voor evenementen zijn nog niet overal bekend. Organisatoren als theater De Lawei en Poppodium Iduna zijn wel op de hoogte. Voor anderen organiseert de gemeente een promotiecampagne om de regels en voorwaarden bekend te maken.

Uitgangspunt van het nieuwe gemeentelijk beleid is dat evenementen zoveel mogelijk georganiseerd moeten kunnen worden. "We doen ons best om de aanvragen op tijd de deur uit te krijgen. Mocht een vergunning in het uiterste geval geweigerd worden, dan kan de organisator altijd nog bezwaar aantekenen en zelfs - op zeer korte termijn - een voorlopige voorziening bij de rechter vragen."

Het aantal aanvragen voor evenementen in Smallingerland is groot. "We juichen dat alleen maar toe en proberen zoveel mogelijk dat vergunningen op tijd worden verleend", aldus wethouder Nieske Ketelaar. Kleinere evenementen zoals een buurtbarbecue of buurtbraderie blijven zoveel mogelijk vergunningsvrij. Ketelaar: "We willen geen onnodige bureaucratie, maar alleen regels waarvoor ze nodig zijn."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân