Account
Logo
Zoeken
12.6 °C

Rechter houdt rekening met gezin winkeldief

ma 1 februari 2016, 13.30 uur

LEEUWARDEN - De 32-jarige Drachtster die maandag rustig en beleefd antwoord gaf op de vragen van politierechter Jolanda Lootsma, had zich op 27 december 2013 van een heel andere kant laten zien. Nadat hij was betrapt op een winkeldiefstal, was de Drachtster behoorlijk door het lint gegaan. Toen hij door het personeel van een supermarkt aan het Kyriat Onoplein was aangesproken, werd de Drachtster agressief.

Het winkelpersoneel moest met de hulp van een omstander alle zeilen bijzetten om de winkeldief onder controle te krijgen, in afwachting van de komst van de politie. De man had ruim 2,3 gram van een wit poeder op zak, waarschijnlijk cocaïne. Hij zei dat hij een poos verslaafd is geweest. Die dag had hij geen coke gehad, maar wel speed. Hij had de boodschappen in een winkelmandje en een tas gedaan. Vervolgens had hij alleen de spullen in het mandje afgerekend.

Een merkwaardige actie vond de rechter: de Drachtster had meer dan 400 euro cash op zak. 'En dan steelt u voor 27 euro aan boodschappen?', vroeg Lootsma. De man antwoordde dat hij het waarschijnlijk 'voor de kick of zo' had gedaan. De zaak was erg oud, het was meer dan twee jaar geleden. Dat lag ditmaal niet aan Justitie. De Drachtster had een transactievoorstel gekregen. Daarna, nadat er niet was betaald, waren er nog eens een herinneringsbrief en twee aanmaningen verstuurd.

Er was zelfs een deurwaarder op hem afgestuurd. De Drachtster zei dat hij nooit bericht had gehad. 'Mijn vrouw doet de administratie'. Het witte poeder dat hij bij zich had was alleen door de politie getest, met een zogeheten 'indicatieve test'. De verdachte had zelf nog niets van de drugs gebruikt en kon ook niets zeggen over de uitwerking ervan. Alleen de politietest is volgens de wet te weinig om iemand te veroordelen voor drugsbezit. De Drachtster werd op dat punt vrijgesproken.

Voor de winkeldiefstal kreeg hij een boete van 275 euro. Daarmee kwam hij goed weg, aanvankelijk had hij voor de diefstal en het drugsbezit twee transactievoorstellen gekregen van elk 550 euro. De rechter hield bij de hoogte van de geldboete rekening met de ouderdom van de zaak, maar ook met het feit dat de verdachte huisvader is. De man mag de boete van 275 euro in tien maandelijkse termijnen voldoen. 'Omdat ik niet wil dat uw gezin heeft te lijden onder wat u heeft gedaan. U heeft kinderen', aldus de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto




regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity


kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard


kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum