Account
Logo
Zoeken
7.5 °C

Donger- en Dantumadiel houden aandelen Omrin

do 13 november 2014, 15.31 uur

DAMWALD - De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel hebben besloten hun aandelen in Afvalsturing Friesland NV (Omrin) niet te verkopen. Ze komen met dit besluit terug op een besluit in 2009. Er was destijds besloten om in vijf fases van 2013 tot en met 2017 de aandelen te verkopen. Daarmee lopen de gemeenten samen een bedrag van 1.000.000 euro mis dat ze anders hadden gekregen voor de aandelen.

Volgens wethouder Pytsje de Graaf valt het allemaal mee met het miljoen. "Dat is een tebeksetter foar de koarte termyn, mar de lange termyn is wichtiger," aldus Pytsje de Graaf. Beide colleges stellen de raden voor om het tekort te dekken uit de algemene middelen. Voor Dongeradeel geldt dat in ieder geval voor de eerste drie jaar. In de raadsvergaderingen van december nemen de raden hierover een besluit.

Het besluit is genomen door de colleges van B&W en zij vinden dat door veranderende omstandigheden het gerechtvaardigd om het besluit van 2009 te heroverwegen. Destijds waren de prestaties van de REC, de afvalverbrandingsoven in Harlingen, en de tarieven namelijk onzeker. Dongeradeel en Dantumadiel vonden het mede gezien het onzekere perspectief niet wenselijk om tegelijkertijd klant en aandeelhouder zijn. Nu Omrin zich inmiddels heeft bewezen als duurzame afvalverwerker met aantrekkelijke tarieven hoeft deze verhouding niet langer een breekpunt te zijn.

De gemeenten houden ook rekening met de ambtelijk fusiepartners Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel. Deze gemeenten zijn beide verbonden aan Omrin en de vier gemeenten streven ernaar om beleid zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

De twee gemeenteraden zijn eerder deze week geïnformeerd over de besluiten van beide colleges. De raden kunnen hun wensen en bedenkingen uiten. Ook de aandeelhouders zijn op de hoogte gesteld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
67.1%
Ja, op aanvraag  
15.1%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk