Account
Logo
Zoeken
20.1 °C

Buren ruziën in 'De Hel van Hallum'

wo 27 augustus 2014, 15.00 regionaal

LEEUWARDEN - Een strafrechter kan geen ijzer met handen breken, of, wat misschien nog wel moeilijker is, ruziënde buren dichter bij elkaar brengen. In zaken waar de Rijdende Rechter nog wel eens een punt kan scoren is er voor de 'echte' strafrechter meestal weinig eer te behalen. Dat was niet anders in de zaak die politierechter Jolanda Lootsma woensdag voorgelegd kreeg. Een 66-jarige Hallumer stond terecht omdat hij op 7 april zijn buurman mishandeld -bij de keel gepakt- en bedreigd zou hebben. De Hallumer zou geroepen hebben dat hij een pistool zou halen en de buurman zou doodschieten. De behandeling van de zaak nam ruim twee uur in beslag en niemand was een millimeter opgeschoten.

Getuigen werden gehoord, de verdachte deed zijn zegje, net als diens advocaat en de officier van justitie. Aan het eind van het liedje was het overduidelijk dat de ruzie tussen de buren op de Medemastate in Hallum al een aantal jaren duurt en, als er niets verandert, ook nog jaren zal doorsudderen. De buren kunnen letterlijk elkaars bloed wel drinken. Dat werd nog maar eens duidelijk toen de rechter vonnis had gewezen en de partijen elkaar alsnog in de haren dreigden te vliegen.

Oorzaak van het conflict is de schoonheidssalon van een van de buren. De gemeente zou een vergunning hebben afgegeven voor een beperkt aantal openingsuren, in werkelijkheid zou de salon op volle toeren draaien. Dat leidde in de afgelopen vierenhalf jaar tot pesterijen over en weer, scheldpartijen en soms zelfs fysieke confrontaties tussen de buren, zoals dus op 7 april.

Het dossier van de zaak was tekenend voor de licht ontvlambare situatie in de buurt. Lootsma moest het doen met een reeks verklaringen die lijnrecht tegenover elkaar stonden. De ene partij had gezien dat de verdachte zijn buurman mishandelde, de tegenpartij meende gezien te hebben dat de buurman de verdachte mishandelde. Het leverde een strafdossier op waar de rechter helemaal niks mee kon. Door al die tegengestelde verklaringen was er geen hard bewijs voor de mishandeling of de bedreiging.

De rechter stak haar mening niet onder stoelen of banken: dit soort zaken horen niet bij de strafrechter thuis. Voor de verdachte en de andere partijen in het conflict, de buren zaten ook in de zaal, had Lootsma een duidelijke boodschap: 'U zou zich allemaal dood moeten schamen. U bent volwassen mensen onder elkaar, u zult daar samen uit moeten komen. Voor uw gezondheid en voor uw gemoedsrust'.

De Hallumer werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van zowel het mishandelen als het bedreigen van zijn buurman. Met die uitspraak op zak kon hij terugkeren naar wat zijn advocaat Gerard van Kammen eerder op de ochtend met enig gevoel voor dramatiek 'De Hel van Hallum' had genoemd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws