Account
Logo
Zoeken
6.8 °C
Foto: Geert Huisman |  Fierljepper Bart Helmholt won de springwedstrijd

Eerste Fryske Olympiade in Burgum

za 15 juni 2013, 18.30 uur

BURGUM - Gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie Fryslân heeft zaterdag de officiele opening verricht van de eerste Fryske Olympiade bij Burgum. Het was de bedoeling dat op deze zaterdag de drie Friese sporten (fierljeppen, kaatsen, skûtsjesilen) tegelijkertijd werden beoefend. Door de harde wind kon het skûtsjesilen echter niet doorgaan.

Onder de sporters waren teams geformeerd die onder leiding stonden van bekende Nederlanders waaronder Jan Ykema, Frits Wester, Klasina Seinstra, Wout Zijlstra en Theo Timmermans. Door de teams leerden de sporters onderling meer over de sporten van hun teamleden terwijl op de tribunes het publiek de wedstrijden kon volgen. De tribunes waren echter maar voor de helft gevuld.

Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Hylke Bruinsma wonnen de kaatswedstrijd en bij het fierljeppen werd Bart Helmholt winnaar.

Voor de buitenstaander was de Fryske Olympiade vooral een feest onder de sporters. Ze kwamen met elkaars sporten in aanraking. De opkomst van publiek veel tegen en dit kwam mogelijk door het weer en misschien ook wel omdat de organisatie een entree van 8 euro aan de kassa vroeg.

De kosten van het hele evenement waren zo'n 250.000 euro waarvan zo'n 130.000 euro besteed werd voor de aanleg van het sportveld aan het Prinses Margrietkanaal tussen Burgum en Suwâld. De gemeente Tytsjerksteradiel stelde de locatie ter beschikking. Door de smalle toegangsweg (die vrij moest blijven in verband met calamiteiten) kon het publiek niet dichtbij het evenemententerrein parkeren waardoor iedereen zo'n 1000 meter moest lopen.

Het is de bedoeling dat deze eerste Fryske Olympiade een traditie wordt in de provincie. De organisatie verwachtte aanvankelijk 5000 mensen maar dit aantal werd bij lange na niet gehaald. De dag werd afgesloten met muziek in een feesttent.

Kinderen en sport
Vrijdag konden ruim 200 kinderen van de basisscholen van Burgum kennismaken met de drie sporten. Onder begeleiding konden ze fierljeppen, kaatsen en met de boot het water op. Voor veel kinderen was dit een unieke ervaring.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân