Account
Logo
Zoeken
12.1 °C

Meeloper vond fikjestoken 'spannend'

do 18 oktober 2012, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een 19-jarige oud-inwoner van Drachten hoorde bij een groepje jongeren dat vanaf eind 2010 verantwoordelijk was voor een groot aantal coniferenbranden in Drachten. De jongen was een meeloper, twee oudere jongens waren de leiders van de groep. Zij zijn inmiddels veroordeeld tot celstraffen. De 19-jarige zei donderdag tegen de rechters van de Leeuwarder rechtbank dat hij bang was voor het tweetal: 'Ik durfde geen nee te zeggen'.

De jongen heeft bij vier branden op de uitkijk gestaan. Op 27 juni werden coniferen op de Houtlaan en de Knobben in brand gestoken. Een paar dagen later vlogen de hagen van woningen aan de Hunze en de Twee Gebroeders in de fik. De brandstichters kenden elkaar van een begeleid wonen groep van de GGZ in Drachten. Ze gingen meestal met een man of vier, vijf op pad. Vanaf november 2010 staken ze bijna wekelijks coniferen in brand.

Dat duurde tot aan juli 2011, toen werd een van de hoofddaders opgepakt. De officier van justitie eiste voor de 19-jarige een werkstraf van 200 uur, twee maanden voorwaardelijke celstraf en reclasseringstoezicht. Als de reclassering dat nodig vindt, dan moet de jongen zich laten behandelen. Hij had tegen de politie gezegd dat hij het 'spannend' had gevonden om met het groepje mee te gaan en erbij te horen. Uitspraak op 1 november.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





Poll: Eurovisie songfestival, wat ga jij doen?

Kijken!  
16.4%
Naar Leeuwarden! (viewing party)  
4.1%
Iets anders....  
79.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto