Account
Logo
Zoeken
3.2 °C

Opkomst dna-onderzoek: 89%

vr 12 oktober 2012, 9.35 uur

DE WESTEREEN - Ruim 89% van de opgeroepen mannen heeft in de afgelopen twee weken meegedaan aan het dna-verwantschapsonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Donderdagavond sloten de deuren van de afnamelocaties in Friesland.

Na sluiting van de afnamelocaties op donderdag 11 oktober om 22.00 uur kon de balans worden opgemaakt van de opkomst: 6514. Dit betekent dat ruim 89% van de bijna 7300 mannen die tot nu toe een uitnodiging hebben ontvangen, hun dna hebben afgestaan. In De Westereen was de opkomst zelfs ruim 96%. Ook van de vier ‘vrije inloopdagen’ is goed gebruik gemaakt. Deze dagen waren bedoeld voor mannen die een uitnodiging hadden ontvangen, maar op de voorgestelde tijd niet konden of op hun besluit om niet mee te werken, zijn teruggekomen. Kollum ontving in de afgelopen vier dagen 70 mannen, De Westereeen 63 en in Buitenpost kwamen bijna 80 mannen alsnog hun dna afstaan.

780 mannen buiten regio of overleden
Op 1 mei 1999 stonden 8080 mannen in de leeftijd tussen 16 en 60 jaar ingeschreven in de gemeentelijke administratie van het gebied waar het verwantschapsonderzoek plaatsgevond. Van deze doelgroep is het 3D-team uitgegaan. Er bleken 358 mannen te zijn overleden en ruim 300 personen waren verhuisd naar een plaats buiten de drie noordelijke provincies. Ongeveer 100 mannen uit de doelgroep verhuisden naar het buitenland.

De komende weken zal het verwantschapsonderzoek worden voortgezet en zich kenmerken door het leveren van maatwerk. Zo worden de ruim 300 mannen die woonachtig zijn buiten de drie noordelijke provincies benaderd met de vraag of, en zo ja, waar en wanneer zij dna willen afstaan. Deze mannen vallen onder de doelgroep maar zijn gezien hun woonplaats niet uitgenodigd om naar een van de afnamelocaties in noord Nederland te komen.

Toch besloten ook nog 69 mannen uit deze groep om de afgelopen twee weken op eigen initiatief naar Friesland af te reizen om dna af te staan. Daarnaast wordt gewerkt aan het verder achterhalen van adresgegevens van de mannen die naar het buitenland zijn verhuisd. Tot slot gaat de politie contact opnemen met de mannen die wel zijn uitgenodigd om te komen naar een van de afnamelocaties in het noorden, maar niet zijn geweest.

Elke week worden nu 12 dozen met afnamesets naar het NFI gebracht. In totaal liggen nu zo'n 2000 sets klaar om te worden bekeken. Het NFI trekt in totaal zes maanden uit voor het onderzoek.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten


regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval