Account
Logo
Zoeken
5.9 °C

5 jaar en tbs voor doodslag op zwerver

vr 30 maart 2012, 14.23 uur

LEEUWARDEN - De uit Drachten afkomstige Jochem D. (30) is voor doodslag op de dakloze John Claassens veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het levenloze lichaam van de 46-jarige Claassens werd op 16 februari vorig jaar aangetroffen in de woning van de oom van de Drachtster, in de Compagnonsstraat in Heerenveen. Het slachtoffer is als gevolg van hersenletsel overleden. Dat letsel was het gevolg van uitwendig geweld. De rechtbank acht bewezen dat de Drachtster degene is die dat geweld heeft gebezigd.

De zwerver verbleef bij de oom van de Drachtster. De oom vond dat Claassens hem 200 euro verschuldigd was. De mannen hadden afgesproken dat Claassens het geld de volgende dag zou pinnen. Terwijl zijn oom zijn roes uitsliep op de bank, kreeg D. ruzie met het slachtoffer. D. heeft de man meerdere vuistslagen en een knietje in het gezicht gegeven. Uit een afdruk van een schoenzool op het gezicht van Claassens kan afgeleid worden dat de Drachtster de man ook geschopt heeft.

D. is verslaafd aan nicotine, cannabis en alcohol. Hij is zwakbegaafd en er is sprake van een persoonlijkheidsstoornis. De officier van justitie had 5 jaar cel en tbs met voorwaarden -de 'lichtere' vorm van tbs- geëist. Omdat D. heeft aangegeven dat hij niet bereid is de aan de tbs verbonden voorwaarden na te leven, heeft de rechtbank tbs met dwangverpleging opgelegd. De celstraf is hoger dan de eis vanuit het oogpunt 'van juiste normhandhaving', aldus de rechtbank in het vonnis. De oom, 53 jaar en woonachtig in Heerenveen, is in november vorig jaar veroordeeld tot 1 jaar cel. Een huisgenoot werd vrijgesproken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân