3,1 °C

Vier oplichters uit Drenthe opgepakt

wo 23 februari 2011 09.42 uur

DRACHTEN -

De politie heeft een onderzoek verricht naar een omvangrijke oplichtingzaak die in de periode van 2005 tot 2010 in Fryslân en Drenthe plaatsvond. In die periode werden in Noordwolde, Leeuwarden, Dokkum, Drijber, Orvelte, Oosterwolde en Veenwouden gepleegd. Tijdens het onderzoek zijn vier inwoners uit Meppel aangehouden.

Start onderzoek
Naar aanleiding van een uitzending van TROS-opgelicht en de daarop volgende contacten met de politie Fryslân werd in overleg met de officier van justitie besloten om de mogelijke benadeelden via e-mail te benaderen voor het doen van aangifte. Na het invullen van een aangifteformulier konden benadeelden dit samen met bewijsstukken naar de recherche mailen en de originele stukken opsturen. De rechercheurs beoordeelden vervolgens alle aangiften op aanwezige strafbare feiten. In de genoemde periode werden bij diverse regiokorpsen in Noord-Nederland door 23 benadeelden aangifte gedaan.

Flessentrekkerij en oplichting
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten zowel privé als zakelijk goederen en diensten bestelden waarna zij de betalingsverplichtingen niet nakwamen. Daarnaast huurden de verdachten diverse panden, bedrijfspanden en woningen zonder dat de huur werd betaald. Ook namen zij diensten af waarvoor de overeengekomen betaling niet werden nagekomen. De schade die de benadeelden leden bedroeg ongeveer 100.000 euro.

Aanhouding verdachten
Tijdens het onderzoek kwamen steeds meer feiten naar boven. De officier van justitie gaf vervolgens opdracht om de vier verdachten aan te houden. Eind januari 2011 kon de politie vier inwoners van Meppel van 60, 50, 35, en 22 jaar aanhouden.

Verhoor
Tijdens het verhoor legden de verdachten verklaringen af. Na het afleggen van de verklaringen werden de 50, 35 en een 22-jarige verdachte na verhoor heengezonden. De 60-jarige verdachte werd door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Op 10 februari werd de voorlopige hechtenis van de 60-jarige verdachte door de meervoudige raadkamer onder voorwaarden geschorst. Tegen de aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

 

Regionaal nieuws

3,1 °C

11 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.