0 °C

College gekleurd over Ranch Fryslân

wo 19 januari 2011 02.45 uur

KOLLUM -

Het college van B&W van Kollumerland is er niet zeker van dat de gemeenteraad donderdag akkoord gaat met een haalbaarheidsonderzoek naar Ranch Fryslân, een woonconcept waarbij rijke mensen uit de paardenwereld naar de regio moeten worden getrokken. Na een eerder onderzoek zijn de kosten nu 25.000 euro en deze week stuurde het college van B&W alle raadsleden een aanvullende brief met informatie.

Het is ten eerste opmerkelijk dat het college van B&W de brief opent over de media. Men zou gekleurd over het project hebben bericht en de feiten zouden niet altijd kloppen. Een opvallende toonzetting aangezien juist de gekleurde media de pluriformiteit in de journalistiek ten goede hoort te komen. Dat sommige media - kennelijk - een doorn in het oog zijn van de collegeleden zou dan ook niet mee mogen wegen in het beïnvloeden van de raad.

Ten tweede is de rol van Wind uit Drachten dubieus te noemen. De plannen voor Ranch Fryslân zijn namelijk samen met Achtkarspelen en de Wind Vastgoedontwikkeling BV uit Drachten ontwikkeld. Deze laatste partij staat niet helemaal onafhankelijk aangezien Wind Vastgoed BV al geruime tijd eigenaar is van de Poelpleats aan de Trekweg in Kollum. In de brief wordt vervolgens de nadruk gelegd op de Poelpleats. Hier wil men als eerste een aantal woningen en voorzieningen realiseren.

Terwijl er landelijk elke dag een boerderij vrijkomt (dagelijks verdwijnen boerenbedrijven red.) heeft Kollumerland met het plan voor ogen om nieuwe woningen te laten bouwen voor de toekomstige ranch-bewoners. Er wordt verwacht dat ondanks het grote landelijk aanbod van boerderijen er toch mensen uit de paardenwereld voor de regio bij Kollum gaan kiezen. De nieuwe bewoners moeten daarbij tevens harde afspraken met de gemeente maken aangezien ze zelf het coulissenlandschap moeten onderhouden.

De raad van Kollumerland zal donderdagavond een oordeel vellen over het omstreden plan Ranch Fryslân. De bevolking heeft inmiddels van zich laten spreken. Bij de gemeente Kollumerland kwamen al 160 reacties binnen. Verder hebben meer dan 700 mensen een petitie getekend tegen het plan. Uit de lijst met namen blijkt dat niet alleen mensen van It Paradyske maar ook mensen uit de wijde omgeving zich tegen de plannen hebben gekeerd.

 

Regionaal nieuws

0 °C

9 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.