-0,4 °C
Foto: Raymon Otter (met mobiel gemaakt)

Bewoners Servotel in kou na storing

zo 05 december 2010 22.05 uur

DRACHTEN -

Een grote stroomstoring heeft er zondag voor gezorgd dat alle bewoners van het Servotel aan het Haverstuk in Drachten ruim zes uur lang in de kou hebben gezeten. De storing ontstond rond 16.30 uur en het resultaat was mede dat de verwarming van het gebouw er mee ophield. De bewoners hebben zondag tot 23.05 uur in de kou gezeten vanwege de storing in de hoofdverdeler. De oorzaak is volgens de politie mogelijk kortsluiting in een lift waardoor deze doorbrandde en vervolgens de hele stroomvoorziening ontregelde.

Hulpdiensten opgeroepen
In de loop van de avond werden steeds vanwege de noodsituatie steeds meer hulpdiensten opgeroepen. Door de storing zaten de bewoners zonder stroom, water en verwarming. De Drachtster brandweer moest even na 20.30 uur een bewoonster uit de serviceflat halen nadat ze gewond was geraakt bij een val in een donkere gang. Ze brak hierbij haar heup. Dit incident was voor de hulpdiensten mede de aanleiding om groot alarm (grip 1) te slaan zodat alle hulpdiensten die nodig waren, ter plaatse kwamen.

De ruim honderd bewoners van het huis bleven tijdens de stroomstoring kalm. Personeel van het tehuis maakte samen met de brandweer rondes langs alle kamers om te controleren of iemand hulp nodig had. De bewoners maakten het naar omstandigheden goed.

Gedurende de avond was het deels mogelijk om het gebouw op noodstroom te laten draaien. Dit duurde tot 22.10 uur toen de stroom er af gehaald werd om stroomkabels te koppelen aan een nieuwe noodaggregaat. Vanaf 23.05 uur was er weer stroom in het flatgebouw via dit aggregaat. De verwarming was vanaf dat moment ook weer in bedrijf.

Het Servotel biedt 110 serviceappartementen en 40 verzorgingsappartementen. De bewoners maken gebruik van zorg waaronder thuiszorg, alarmering en huishoudelijke hulp. De bewoners van de zorgappartementen ontvangen verder ook zorg en dienstverlening van ZuidOost Zorg. Vanwege het feit dat het gaat om oudere zorg behoevende mensen werd er op een zeker moment groot alarm geslagen. Het gebouw zal in de nacht van zondag op maandag blijven draaien op de noodstroom en maandag zal het probleem - indien mogelijk - in zijn geheel opgelost worden.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

zaterdag 16 januari

Schoorsteenbrand in Gorredijk

-0,4 °C

4 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.