Account
Logo
Zoeken
12.5 °C

Met mooie praatjes €65.000 afgetroggeld

vr 8 oktober 2010, 20.52 uur

LEEUWARDEN - De officier van justitie eiste vrijdag een celstraf van 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk tegen een 38-jarige inwoner van Hurdegaryp. De man heeft de afgelopen jaren van vier personen geld afgetroggeld. Het gaat om grote bedragen die de Hurdegarypster losweekte van mensen die sociaal nogal zwak in het leven staan. De officier vindt dat de Hurdegarypster zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering van meer dan 65.000 euro.

Zijn 34-jarige vrouw heeft volgens de officier meegeprofiteerd van een lening van de buurvrouw. Zij verscheen niet op de zitting. In haar zaak eiste de officier een werkstraf van 70 uur, plus 50 uur voorwaardelijk. De buurvrouw heeft het stel ongeveer € 25.000 geleend. Ze had de Hurdegarypster verteld dat ze aardig wat geld uit onder andere een erfenis op de spaarrekening had staan.

De gemakkelijk te beïnvloeden vrouw zou gevallen zijn voor de zielige verhalen van de verdachte. De Hurdegarypster zou verteld hebben dat hij en zijn vrouw het huis uit moesten omdat ze de huur niet meer konden betalen. Ze hadden de buurvrouw gevraagd om financieel bij te springen. Een ander slachtoffer kreeg te horen dat de Hurdegarypster een acquisitiebureau wilde beginnen.

Hij wilde advertenties verkopen, maar om een start te maken had hij een financierder nodig. Via een gezamenlijke kennis had hij het slachtoffer, een man uit Leeuwarden, leren kennen. De Leeuwarder heeft de verstandelijke vermogens van een tienjarige. Hij staat onder begeleiding van de MEE, een stichting die mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen bijstaat. De Hurdergarypster leende ruim 17.000 euro.

Hij beweerde dat hij wel degelijk van plan was geweest een bedrijf op te starten. Het frappante was, dat hij een paar keer is veroordeeld voor het verkopen van fictieve advertenties. Van een echtpaar uit Menaldum leende hij een paar jaar geleden ongeveer 34.000 euro. Deze mensen was hij tegengekomen op een rommelmarkt in het FEC, waar ze met een kledingstalletje stonden. De Hurdegarypster had gezegd dat hij een bouwbedrijf had en samen met het echtpaar een kledinghandeltje op wilde zetten.

Hij had ook verteld dat hij een groot tankschip had en miljoenen op een bankrekening in Luxemburg had staan. Het enige probleem was dat hij tijdelijk niet bij het geld kon. Hij had afgesproken dat hij voor het stel een garage zou bouwen. Ook zou hij een standwagen voor ze kopen, waar het echtpaar € 21.000 voor had gedokt. Voor de vrouw zou hij een spaarrekening openen. Ook nu ging het om minder begaafde personen, die veel te goed van vertrouwen waren. De Hurdegarypster had van hen in totaal zo'n 34.000 afgetroggeld. De verdachte spendeerde een groot deel van het geleende geld in het casino.

Hij had volgens de officier 'een antenne' voor de zwakkeren in de samenleving. De officier had op de zitting ook al het gevoel opgelicht te worden door 'de mooie praatjes en luchtkastelen' van de Hurdegarypster. De officier vindt dat de man in ieder geval ruim 50.000 euro moet terugbetalen aan twee slachtoffers die een schadevergoeding indienden. Het geld dat overblijft -bijna € 15.000- moet de Staat dan maar van hem 'plukken'. De man zou dik in de schulden zitten. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto




regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity


kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard


kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum