Account
Logo
Zoeken
14.6 °C

Zendpiraten geloven het wel

ma 12 oktober 2009, 16.34 uur

LEEUWARDEN - De mensen achter 'Meep Meep en Jiskefet' en 'L en B' ('Luchthoorn en Bierbeer') laten het voortaan wel uit hun hoofd om illegaal hun nederlandstalige plaatjes de ether in te sturen. De mannen die ooit de drijvende kracht vormden achter de twee piratenzenders, een 21-jarige inwoner van Houtigehage en een leeftijdgenoot uit Damwoude, kozen eieren voor hun geld nadat ze vorig jaar een bezoekje kregen van de controleur van het Agentschap Telecom.

De hoge transactievoorstellen van 1100 euro van het Agentschap deden precies waar ze voor bedoeld zijn: zendpiraten ontmoedigen. Op 21 juni 2008 werd de Houtigehaagster uitgepeild. De man zat om 12 uur 's middags onder het toeziend oog van een groepje vrienden zijn plaatjes te draaien. Dat deed hij al zo'n vier jaar lang. Eerst samen met iemand anders ('Bierbeer'), later ging de man -hij noemde zich 'Luchthoorn '- solo door. Hij vond dat hij in zekere zin een sociale taak had.

Door voor zijn kameraden en andere liefhebbers muziek te draaien, hield hij de mensen van de straat. 'Ik doe er verder niemand kwaad mee', zei de verdachte maandag tegen de economische politierechter. De man had de aangeboden transactie van € 1100 niet betaald, omdat hij moeite had met de hoogte van het bedrag. Door de zenderij is hij behoorlijk in de schulden beland. De rechter hield rekening met de weinig rooskleurige situatie en legde een deel van de boete -400 euro- voorwaardelijk op.

De tweede verdachte moest bijna het volle pond betalen. De Damwoudster werd betrapt toen hij op 7 november vanuit een schuurtje achter de woning van zijn vader in Veenwouden aan het zenden was. De verdachte -'Meep Meep'- verzorgde de uitzendingen samen met een kennis -'Jiskefet', die niet aanwezig was toen de verbalisant van het Agentschap Telecom voor de deur stond.

De piraat moest de apparatuur -met een waarde 2500 euro- inleveren. Dat was een behoorlijke strop. Maandag kwam daar nog eens de € 1000 overheen die de economische politierechter oplegde. Dat was nadat de officier van justitie had uitgelegd dat de boetes tegenwoordig zo hoog zijn om wildgroei onder de zenders tegen te gaan, evenals een overbevolkte ether, waardoor hulpdiensten weggedrukt worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto




regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity


kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard


kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum