Account
Logo
Zoeken
10.5 °C

Flaters politie in ontuchtzaak

do 24 september 2009, 15.43 uur

LEEUWARDEN - De officier van justitie trok donderdag het boetekleed aan in de strafzaak tegen de van ontucht verdachte oud-dominee van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Blije. De officier gaf toe dat de politie fouten heeft gemaakt in het opsporingsonderzoek. Het slachtoffer zou beïnvloed zijn tijdens de verhoren en belangrijke getuigen zijn niet gehoord. Het ziet er naar uit dat de strafzaak uitgaat als een nachtkaars. De voormalige dominee, eind jaren negentig vertrok hij naar Emmen, werd ervan verdacht dat hij bijna 20 jaar geleden het nichtje van zijn ex-vrouw seksueel misbruikt zou hebben.

In december vorig jaar werd de zaak aangehouden omdat de advocate grote vraagtekens plaatste bij de wijze waarop het slachtoffer tot een aangifte was gekomen. De aanklacht bevat volgens de advocate 'lacunes en tegenstrijdigheden'. De herinneringen aan het misbruik zouden naar boven zijn gekomen toen de vrouw in therapie ging. Deze 'hervonden herinneringen' waren niet, zoals vereist is in dit soort zaken, door deskundigen op hun waarheidsgehalte getoetst. De officier van justitie vroeg in december om aanhouding van de zaak om alsnog nader onderzoek te laten verrichten.

De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) boog zich over de zaak en kwam met een vernietigend oordeel. De politie heeft volgens de LEBZ kapitale fouten gemaakt. De zedenrechercheurs hebben verzuimd om de twee therapeuten te horen die het slachtoffer in behandeling hebben gehad. De werkwijze van een van de therapeuten wordt bovendien sterk bekritiseerd door het LEBZ. Ook zou de recherche het slachtoffer na een eerste informatieve gesprek aangemoedigd hebben om meer herinneringen aan het misbruik naar boven te halen. 'Onbegrijpelijk' vindt het LEBZ, temeer daar deze aanpak het verzinnen van herinneringen stimuleert.

De advocate vindt dat de politie teveel oog heeft gehad voor de lezing van het slachtoffer en daardoor het naar boven krijgen van de waarheid uit het oog is verloren. Het opsporingsonderzoek is volgens de raadsvrouw niet gericht geweest op de ontstaan van de beschuldiging. Zo is altijd onduidelijk gebleven met wie het slachtoffer als eerste over het misbruik heeft gesproken. De officier van justitie trok donderdag zelf het boetekleed aan. Als leider van het onderzoek is hij verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn. Opmerkelijk is dat de officier stelde dat de zaak in de eindfase van het onderzoek aan zijn aandacht is ontsnapt .

De officier laat het aan de rechtbank om te beoordelen of de conclusies van het LEBZ moeten leiden tot bewijsuitsluiting, of dat er een regelrechte vrijspraak moet volgen. In het eerste geval zal de 47-jarige verdachte ook worden vrijgesproken, er is simpelweg niet meer bewijs. Wel vindt de officier dat bewezen kan worden dat de man zijn vrouw heeft mishandeld. Daarvoor zou hij een celstraf van twee weken moeten krijgen. De oud-dominee heeft ruim drie maanden in voorarrest gezeten. Dat werd in december opgeschort, nadat de officier eerst anderhalf jaar cel had geëist. De man loopt nu zelf bij een psycholoog, om, zoals hij het zelf uitdrukte, 'alles te verwerken'. De rechtbank doet uitspraak op 8 oktober.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Leraren opgepakt voor 'fraude' tijdens examenstunt

Leraren opgepakt voor 'fraude' tijdens examenstunt

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân