Account
Logo
Zoeken
5 °C

Campingbaas zou gasten treiteren

wo 17 december 2008, 15.28 uur

LEEUWARDEN - Het zou een gezellige boel moeten zijn op camping-jachthaven Oostmahorn bij Anjum, maar voor een aantal gasten gaat dat niet op. Dinsdag diende een strafzaak bij de rechtbank in Leeuwarden tegen de 43-jarige campingeigenaar en diens 64-jarige vader. De twee zouden ruim twee jaar lang een groepje campinggasten stelselmatig getreiterd, gestalkt en bedreigd hebben.

In de zomer van 2006 zouden de problemen tussen de verdachten en de campinggasten begonnen zijn. In het najaar zouden de vaste chalethuurders een brief hebben ontvangen waarin hen te verstaan werd gegeven dat ze per 1 januari 2007 moesten vertrekken. Als dat niet vrijwillig gebeurde, zou de boel worden ontruimd. Niet veel later zouden de eerste pesterijen zijn begonnen. De verdachten zouden hinderlijk en langdurig met autolichten in de chalets hebben geschenen, ze zouden hard met hun auto's op de gasten zijn ingereden en ze zouden wegversperringen hebben opgeworpen.

Sommige chalets werden afgesneden van water en elektra en een paar gasten zouden bedreigd en uitgescholden zijn. Van een Duits gezin zouden de eigendommen zijn stukgemaakt en gestolen. Bij een ander gezin zou de campingeigenaar de lucht uit de autobanden hebben laten lopen. Volgens de officier van justitie gaat het de verdachten erom de huurders van het terrein te krijgen. 'Ze willen er iets anders mee doen', wist de officier.

De zoon was niet op de zitting verschenen. Hij is spoorloos, Duitsland heeft om zijn uitlevering gevraagd in verband met een drugszaak. Dat verzoek is onlangs door de rechtbank in Amsterdam gehonoreerd. Hij is twee keer eerder voor de rechter geweest, ook voor incidenten met campinggasten. De rechtbank sprak hem vrij, maar vorige week werd hij in hoger beroep door het gerechtshof alsnog voor een zaak veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur.

Zijn vader, die zichzelf omschreef als 'de klusjesman' van de camping, weersprak de beschuldigingen. 'Zo gaan wij niet met onze gasten om', zei hij. Volgens hem hadden de huurders de mogelijkheid gekregen om een ander plekje op het terrein uit te zoeken. Hij en zijn zoon hadden veranderingen voor ogen, zij wilden de camping herindelen. Daar zouden de gasten niet mee akkoord zijn gegaan. Dat iemands elektra was afgesloten kwam volgens hem omdat diegene niet had betaald.

De hele 'hetze', zoals hij het noemde, was begonnen toen een van de gasten bij de overname van de camping een schuld aan de BV van zijn zoon bleek te hebben. De man zou een groep medestanders om zich heen hebben verzameld, 'de clan', die constant voor problemen zorgde. Maar er zou ook een veel grotere groep tevreden klanten zijn, waarvan zijn advocate graag wilde dat ze ook gehoord werden voor de zaak werd behandeld. Haar verzoek om die verhoren alsnog plaats te laten vinden, werd door de rechtbank afgewezen.

De raadsvrouw had het lijstje met namen veel eerder in kunnen dienen, vonden de rechters. De officier concludeerde dat de verdachten bewust geprobeerd hebben om de gasten zover te krijgen dat ze de camping zouden verlaten. Zij eiste voor beide verdachten een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De officier vond dat er vier schadevergoedingen van ruim 2000 euro betaald moeten worden. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland



regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval


regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân