10.2 °C

Terrein Combex klaar voor woonwijk

ma 14 mei 2007 16.44 uur

JISTRUM - Op de oude plek van Combex in Jistrum komt binnenkort een bijzondere woonwijk. Het bedrijf lag ingeklemd tussen woningen en is ruim twee jaar geleden verplaatst. Na een sanering is de locatie nu geschikt voor woningbouw van een bijzonder allure. Met slechts de grenzen van het plan op papier is de aankomende wijk ingetekend in samenwerking met zes dorpsvertegenwoordigers.

Voor 140.000 euro is het nu mogelijk om een halfvrijstaande woning vrij op naam te kopen. In de wijk komen vier duurzame en complete starterswoningen. De huizen zijn compleet met regenwatersysteem en garage op percelen tussen de 245 en 275 vierkante meter grond. In de wijk komen alleen gebakken straatstenen te liggen. Deze stenen hebben een langere levensduur dan betonnen bestrating ogen bovendien veel natuurlijker.

Milieubewust
In alle woningen komt een regenwatersysteem, waarmee regenwater benut wordt voor de wc, wasmachine en schoonmaakwerk in en om het huis. Dit systeem, met een opslag van 7500 liter, is voldoende voor de meest waterverslindende activiteiten. De starterwoningen hebben een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) die ruim beneden de landelijk norm van 0.8 ligt. De EPC wordt bepaald door diverse maatregelen van isolatie tot warmteterugwinning uit douchewater en van zonoriëntatie tot een slimme indeling van de woning.

Vegetatiedak
Het gebouw met 16 woningen voor ouderen, samen onder één dak, krijgt een bijzonder dak, namelijk een vegetatiedak. Deze daken hebben een hoge isolatiewaarde en hebben een belangrijke functie op het gebied van waterhuishouding. Regenwater op een vegetatiedak komt veel langzamer 'vrij' op de riolering dan die van gladde dakoppervlakten. Het vegetatiedak is de eerste die de woningbouwcoöperatie (CHF) realiseert op een collectieve woonvorm én in de gemeente Tytsjerksteradiel.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws